Stel je voor: je hebt een prima eerste date achter de rug maar je merkt dat je twijfelt. Waarom? Je voelt het niet helemaal. Je denkt terug aan de date en na een nachtje slapen besluit je het bij de eerste date te laten. Enigszins begrijpelijk, je wilt tenslotte geen tijd verliezen in de zoektocht naar een partner. Maar wat als wij je vertellen dat er wetenschappelijk bewezen redenen zijn om wél op tweede date te gaan! Lees verder en ontdek waarom een tweede date altijd de moeite waard is.
Het bedrog van de eerste indruk
Alle eerste indrukken zijn gebaseerd op oppervlakkige factoren zoals uiterlijk en lichaamstaal. Onderzoekers zijn hier ook nog eens heel duidelijk over: deze factoren kunnen zeer misleidend zijn. Zeg eens eerlijk, je hebt vast wel eens iemand minder aandacht gegeven vanwege zijn of haar uiterlijk. De eerste indruk heeft, zowel voor de ander als voor jou, roet in het eten gegooid. Vaak zie je die persoon later terug en besef je dat hij/zij eigenlijk best leuk is, maar dan ben je vaak te laat…
Een tweede date is veel persoonlijker
Meestal zijn mensen niet helemaal zichzelf tijdens een eerste date. Dit kan komen door zenuwen, onzekerheid, indrukmakerij en nog veel meer redenen. Bij een tweede date zijn deze zaken vaak een heel stuk minder aanwezig. Hierdoor geeft een tweede date een beter beeld van iemands persoonlijkheid en karakter.
Een tweede date leidt tot meer bekendheid
Het zal niet geheel nieuw klinken als we je het volgende vertellen: hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe meer je diegene waardeert. Er gaat nu misschien een lampje branden omdat je het herkent, maar eigenlijk heb je er weinig invloed op. Deze waardering door bekendheid is een onbewust en automatisch mechanisme dat in de psychologie het Mere-exposure effect wordt genoemd. Door op een tweede date te gaan, versterkt dit effect vertrouwdheid bij elkaar. Dit vergroot vervolgens de kans voor jou om een beter gevoel te krijgen of er daadwerkelijk een connectie is of niet.
Romantische relaties ontstaan uit vriendschap
Romantische relaties ontstaan uit vriendschap
Laat je niet misleiden door het ontbreken van de vonk. Vriendschap is de basis.
Films en boeken doen ons geloven dat een romantisch liefdesverhaal begint met een magisch moment: twee mensen ontmoeten elkaar en de vonken spatten er meteen vanaf. In werkelijkheid gebeurt dit veel minder vaak dan je denkt. Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste relaties uit vriendschappen ontstaan. Ruim twee derde van de stellen was eerst voor langere tijd bevriend met hun partner voordat die vriendschap overging in een romantische relatie.
Je moet je fijn voelen bij iemand, op je gemak kunnen zijn. En het belangrijkste, je moet jezelf kunnen zijn. Dat is de basis van een sterke duurzame relatie. Laat je dus niet misleiden door het ontbreken van een directe vonk. Misschien heb je hierdoor al die tijd een veelbelovend contact veel te snel afgekapt. Nu klinkt zo’n tweede date lang niet zo gek meer!
Het opbouwen van een band kost tijd
Eigenlijk is het gek om al na één date een definitief oordeel te vellen over iets dat zo duidelijk tijd en toewijding nodig heeft, toch? Het opbouwen van een betekenisvolle relatie vergt tijd en inspanning. Je was ook niet binnen één dag beste vrienden met de persoon die jij nu je beste vriend(in) noemt. En kijk eens hoe waardevol die relatie is.
Een eerste date zou je kunnen zien als een “zero-date”; een kort kopje koffie om te bepalen of je het – al is het maar een beetje – kan vinden met de ander. Een tweede date is vervolgens beter geschikt om te bepalen of de relatie kan uitgroeien tot iets bijzonders.
Geef je het zonder tweede date wel echt een kans?
Na afloop van een eerste date wordt er vaak gesproken over een vervolgafspraak. De verwachting is een tweede afspraak, maar vaak genoeg zegt één van de twee af omdat de connectie er toch niet helemaal was. Maar heeft die connectie al wel echt een kans gekregen?
Denk voortaan goed na voordat je de tweede date afslaat. Het kan de sleutel zijn tot het ontdekken van een onverwachte connectie en het opbouwen van een duurzame relatie. De eerste date was goed, waarom zou de tweede date dan niet beter worden? Bij een tweede date is het ijs gebroken en de eerste zenuwen weg. Pas dan kun je écht op zoek naar de (romantische) connectie.
Ben jij klaar voor een tweede date?
Bronnenlijst
- Romanoff, S. (oktober 2023). When to Give Someone a Second Date and When to Say, “Next”! From a Therapist. https://www.verywellmind.com/when-to-give-someone-a-second-date-7968896
- Stinson, Danu & Cameron, Jessica & Hoplock, Lisa. (2021). The Friends-to-Lovers Pathway to Romance: Prevalent, Preferred, and Overlooked by Science. Social Psychological and Personality Science. 13. 194855062110269. 10.1177/19485506211026992.
- Zajonc, R.B. (December 2001). “Mere Exposure: A Gateway to the Subliminal”. Current Directions in Psychological Science. 10 (6): 224–228. doi:10.1111/1467-8721.00154. S2CID 40942173