Voor veel mensen is blozen ongemakkelijk. Je voelt dat je gezicht rood wordt en het lijkt alsof de aandacht van de ander alleen nog maar op je wangen gericht is. Dat kan behoorlijk gênant voelen, zeker tijdens een date.
Maar voor de beroemde bioloog Charles Darwin was blozen juist een van de meest bijzondere menselijke reacties. Waarom is deze fysieke reactie zo speciaal? En welke voordelen heeft blozen?
Wat gebeurt er als we blozen?
Blozen treedt op wanneer de zenuwen kleine bloedvaten in je huid laten openzetten, waardoor er meer bloed naar je gezicht stroomt. Dit resulteert in rode wangen en een warm gevoel rond het gezicht, de hals en soms het voorhoofd.
Deze reactie is sterk gekoppeld aan emoties die we ervaren wanneer we ons bewust zijn van onszelf, zoals wanneer we ons schamen, verlegen zijn of ons schuldig voelen. Volgens Darwin is blozen zelfs een van de meest menselijke uitdrukkingen. Het komt ook voor bij kinderen, en we weten nu dat blozen een belangrijke sociale functie heeft.
Positieve effecten van blozen
Hoewel blozen voor veel mensen ongemakkelijk voelt, kan het juist positieve effecten hebben. Als je bloost, laat je zien dat je je bewust bent van je fouten of gedrag, wat anderen vaak milder maakt in hun oordeel over jou. Onderzoek toont zelfs aan dat mensen die blozen positiever worden ervaren door anderen. Als je bloost, wordt je als betrouwbaarder gezien.
Als je bloost, wordt je als betrouwbaarder gezien.
Daten vermijden door blozen
Toch kan blozen voor sommige mensen ook een bron van angst zijn. Ze proberen het te voorkomen en vermijden. Dit fenomeen staat bekend als ‘bloosangst’. Ironisch genoeg kan de angst om rood te worden juist leiden tot nog meer blozen. Dat is een vervelend gevoel.
Merk jij dat je situaties of gesprekken vermijdt omdat je bang bent voor een rood hoofd? Denk dan eens aan de positieve invloed van blozen.
Een rood hoofd tijdens het daten
Als de angst om te blozen jou tegenhoudt om te daten, kun je denken aan de positieve invloed die blozen op de ander kan hebben.
Aangezien je als betrouwbaarder wordt ervaren als je bloost, kan die blos op je wangen juist dé manier zijn om vertrouwen op te bouwen! Het benoemen van het gevoel (‘Ik krijg het hier wel een beetje warm van hoor’) kan spanning verminderen en de band versterken.
Juist een goed begin van een romantische relatie dus!
Ben jij toe aan een romantische relatie?
Verlang jij ernaar om iemand te ontmoeten waarmee je een duurzame romantische relatie kunt opbouwen?
Laat ons je dan helpen! Wij selecteren matches die in de basis écht bij jou passen en, net als jij, klaar zijn voor een duurzame relatie. Als jullie elkaar willen ontmoeten, ontvangen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen.
Zo krijg je de kans om op een fijne manier die speciale persoon te vinden waarmee jij samen een toekomst kunt opbouwen.
Doe de slagingskanstest, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of schrijf je meteen in.
Bronnen
Dijk, C., Koenig, B., Ketelaar, T., & de Jong, P. J. (2011). Saved by the blush: being trusted despite defecting. Emotion, 11(2), 313.
Dijk, C., van Emmerik, A., & de Jong, P. (2010). Omgaan met bloosangst. Psychopraktijk, 2, 22-24.
Riddel, C. (2023). Waarom blozen (soms) handig is. Kennislink. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-blozen-soms-handig-is/