Kun jij goed luisteren? De meeste mensen denken van wel. Maar als je er bij stil staat, merk je dat luisteren niet vanzelf gaat. Uit onderzoek blijkt dan ook dat we over het algemeen slechte luisteraars zijn. Jammer! Want alleen door goed te luisteren, kom je erachter of die date bij jou past. Luisteren is dus belangrijk in de zoektocht naar een partner. En ook in een relatie is luisteren naar je partner essentieel. Helaas is niet goed luisteren volgens relatietherapeuten oorzaak nummer één van scheidingen.
Met deze tips word jij een betere luisteraar en verdiep je je relaties. Praat niet alleen tegen elkaar, maar mét elkaar: leer hier goed luisteren.
Luisteren is goud
Spreken is zilver, zwijgen is goud.
Het is een bekend spreekwoord. Toch ligt de nadruk in onze maatschappij op spreken. Mensen willen van zich laten horen. Tegenwoordig zijn er veel kanalen waardoor dit ook kan. Maar wordt er ook geluisterd?
Actief luisteren bestaat uit:
- Iemand de ruimte geven zijn/haar verhaal te doen,
- Het tonen van belangstelling,
- Laten merken dat je luistert,
- Vragen stellen en feedback geven.
Alleen wanneer je goed luistert, vergaar je kennis en word je wijzer. Ook vinden mensen hun gesprekspartner aardiger als hij/zij goed luistert. Handig tijdens een eerste afspraakje! Relaties verbeteren en samenwerking is mogelijk.
Allemaal door te luisteren.
Hoe goed kun jij luisteren?
Mis jij altijd de naam van de ander als je je voorstelt? En is jouw allereerste reactie op een verhaal van een emotionele vriend of vriendin een (goedbedoeld) advies? Dan kun jij toch nog beter leren luisteren..
Volgens het NGI zijn er zijn 7 niveaus van luisteren: van slecht tot zeer goed. Onder welke categorie val jij op dit moment?
Luisterniveaus
1. Is onrustig bij het luisteren, onderbreekt steeds, praat zelf veel, komt niet ter zake.
2. Kan zich met veel moeite inhouden om te luisteren, wil het liefst zelf vertellen.
3. Is stil, volgt gespreksnomen en is beleefd, maar vraagt niet door, nodigt iemand niet uit te praten.
4. Laat iemand uitpraten en vraagt door, maar wil gesprekken wel het liefst zakelijk houden en zich richten tot het doel.
5. Neemt de tijd om te luisteren, is oprecht geïnteresseerd in de ander, geeft feedback.
6. Kan anderen laten praten, vraagt door, is geïnteresseerd, luistert en reageert ontspannen.
7. Voelt behoeften van anderen aan en neemt de tijd, is empathisch en geïnteresseerd, vraagt veel door, geeft feedback en toont betrokkenheid.
Genoeg hersenen
We moeten ons met z’n allen realiseren hoe belangrijk luisteren is. Luisteren is geen automatisch proces: je moet actief je aandacht bij een gesprek houden. Dit komt doordat we genoeg hersencapaciteit hebben om tijdens het luisteren ook andere dingen te doen. Hierdoor word je snel afgeleid door andere zaken of eigen gedachten. Uit een studie blijkt dat zelfs al de aanwezigheid van een telefoon op tafel zorgt voor minder verbondenheid tijdens een gesprek.
In een gesprek zijn de spreker en luisteraar samen verantwoordelijk voor de uitkomst. Beiden zijn dus altijd “aan het werk”. Maar te vaak wordt een gesprek gezien als een soort wedstrijd. Een discussie waarbij de ander overtuigd moet worden met argumenten of waarbij het doel is om kennis te laten blijken. Een goed gesprek is veel waardevoller dan dat. Het is een mogelijkheid om meer over iemand te weten te komen. Vanuit nieuwsgierigheid kun je een ander leren kennen, een relatie opbouwen of tot nieuwe inzichten komen.
Luisterfouten
Een grote valkuil bij gesprekken is dat we vanuit ons eigen referentiekader communiceren. We hebben direct een oordeel over wat de ander zegt en stoppen dan met luisteren. Dit is vooral zo wanneer er sterke emoties spelen. Probeer dus niet meteen een oordeel te vormen.
Ook hebben we sterk de neiging om iemand te onderbreken, zinnen af te maken of meteen met eigen ervaringen of meningen te reageren. Als iemand een probleem vertelt, zijn we snel geneigd te zeggen: je bent niet de enige.
Maar door deze reactie kan de ander denken dat zijn of haar verhaal ons niet interesseert. Geef dus éérst een reactie op het verhaal van je gesprekspartner, voor je eventueel verder gaat met jouw ervaring.
Geef éérst een reactie op het verhaal van je gesprekspartner.
Tenslotte is het óók als je praat belangrijk om te luisteren! Neem dus niet ononderbroken het woord. Let op de lichaamstaal, reacties en signalen van de ander en pauzeer even als hij of zij iets wil zeggen.
Vragen stellen tijdens een gesprek
Zoals je nu vast al hebt begrepen, is goed luisteren geen passieve bezigheid. Het stellen van de juiste vragen is een onderdeel van het luisteren. Vragen kunnen je gesprekspartner stimuleren om over iets te vertellen, uitnodigen iets uit te leggen of aanzetten tot nadenken. Daarnaast toon je belangstelling door het stellen van vragen.
Een gesprek tijdens een eerste afspraakje heeft als doel iemand te leren kennen en erachter te komen of het tot een romantische relatie kan leiden. Houd dit doel in je hoofd bij het stellen van vragen tijdens het eerste gesprek. Herhaal, vraag door en stel open vragen. Let er wel op dat het geen vragenvuur wordt!
Manieren van luisteren
De manier waarop je luistert kan verschillen van persoon tot persoon. Daarnaast kun je op verschillende manieren luisteren in verschillende gesprekken. Er zijn drie stijlen van luisteren:
1. Oppervlakkig.
Jij richt je alleen tot de grote lijn van het verhaal. Details laat je niet tot je doordringen en je onthoudt alleen het nodige. Je stelt geen vragen. Het gesprek is eenrichtingsverkeer en er ontstaat geen interesse vanuit je gesprekspartner.
2. Inhoudelijk.
Feitelijkheden, dat is waar jij op let. Je stelt duidelijke en feitelijke vragen. Het gesprek is zakelijk en voor een praktisch doel effectief. Er wordt niet tot nauwelijks een band opgebouwd.
3. Emotioneel.
Je richt je op gevoelens, motieven en zorgen achter het verhaal. Probeert de ander echt te begrijpen. Inleven, respect tonen en doorvragen, vind je belangrijk. Dit zorgt voor een diepgaander gesprek, meer kennis over je gesprekspartner en het opbouwen van een band.
Vaak is het goed om inhoudelijk en emotioneel luisteren te combineren. Zeker tijdens een eerste date is het belangrijk dat jullie je allebei prettig voelen bij het delen van gevoelens. Blijf dus goed op je gesprekspartner letten.
Hoe moet je goed luisteren?
- Begin met een “open mind”:
Laat verwachtingen los en stel je open. - Houd je aandacht bij het gesprek:
Let op iemands lichaamstaal, zorg dat er geen afleiding is (bijv. mobiel). - Behoud contact met de spreker:
Heb een open houding (armen niet over elkaar), kijk de spreker aan (maak oogcontact), knik, hum en reageer met je mimiek (glimlach). - Geef de ander de ruimte:
Laat iemand uitspreken, jaag niet op. - Zet je mening tijdelijk opzij:
Onderdruk de neiging direct te reageren met een eigen mening of ervaring. - Herhaal en vraag door:
Vat samen wat iemand zegt zodat iemand zich gehoord voelt, vraag door. - Toon belangstelling:
Probeer je in te leven, ga in op wat iemand zegt.
Nu je goed kunt luisteren, kunnen de gesprekken beginnen. Ben nieuwsgierig en verdiep de relatie met de mensen om je heen. Of kom er door goed te luisteren achter of degene aan wie je door de bemiddelaars bent voorgesteld misschien wel jouw grote liefde is.
Zoek jij die lieve partner naar wie je maar al te graag wil luisteren? Misschien kan relatiebureau PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.
Bronnen
- Zevenhuizen, M. (2020). Beter leren luisteren in 4 stappen.
- https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/beter-leren-luisteren-in-4-stappen/?utm_source=nieuwsbrief
- http://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/mondeling/vaardigheden/luisteren