Valentijnsdag

Valentijnsdag

14 februari is het Valentijnsdag. Commerciële onzin? Of een mooie dag om de liefde te vieren? De meningen zijn verdeeld… Maar weet jij waar de traditie vandaan komt? Tijd voor een lesje geschiedenis. Een goed verhaal om indruk mee te maken op je Valentijn!

De legende van een romantische priester

Priester Valentijn trouwde in het geheim verliefde stellen in zijn kerk.

Rond het jaar 270 leefde er een jonge priester met de naam Valentijn in Rome. De Romeinen waren in die tijd in strijd met de Goten. De keizer, Claudius II, was van mening dat getrouwde mannen slechte soldaten waren. Een vrouw zou een soldaat alleen maar afleiden. Daarom verbood hij jonge mannen te trouwen. De romantische Valentijn was het hier niet mee eens. In het geheim trouwde hij verliefde stellen in zijn kerk.

De liefdespriester ter dood veroordeeld

Valentijnsdag kerk

Al snel hoorde de keizer dat priester Valentijn de wet overtrad door stiekem soldaten in de echt te verbinden. Valentijn werd opgepakt en ondervraagd. De heidense keizer Claudius II dwong hem afstand te doen van zijn geloof. Ondanks de martelingen, weigerde Valentijn. Hij probeerde zelfs de keizer te bekeren tot het Christendom. Claudius II was diep beledigd en veroordeelde de ‘liefdespriester’ ter dood.

“Van jouw Valentijn”

Valentijn zelf was verliefd op de blinde dochter van gevangenisbewaarder Asterius. De avond voor zijn executie, schreef hij haar een briefje. “Van jouw Valentijn” schreef hij eronder. Het verhaal gaat dat er een wonder plaatsvond toen ze het briefje ontving. Plotseling kon ze weer zien!
Op 14 februari werd priester Valentijn onthoofd.

Hoewel het een mooi verhaal is, zijn er geen historische bewijzen dat het echt zo is gegaan. Wel zijn er bronnen dat er een priester met de naam Valentijn leefde, die na zijn dood heilig is verklaard.

Een oud vruchtbaarheidsfeest

Sommige historici denken dat de oorsprong van Valentijnsdag te maken heeft met een oud Romeins vruchtbaarheidsfeest. Vanaf de 6e eeuw voor Christus, vierden de Romeinen op 15 februari ‘Lupercalia’. Een feest ter ere van de Romeinse god van de vruchtbaarheid: Lupercus. In tegenstelling tot hoe we Valentijnsdag nu kennen, was het een gewelddadig en seksueel beladen feest.

Omstreden bemiddeling

Valentijnsdag vaas

In de hoop kwade geesten en onvruchtbaarheid te verdrijven, werden mannen en vrouwen gekoppeld en dieren geofferd. Het koppelen ging op basis van toeval. Namen van ongehuwde jonge vrouwen werden in een kom gedaan. Ongehuwde mannen mochten hier een naam uit trekken. De stellen bleven een jaar samen tot het volgende feest. Maar het kwam ook vaak voor dat ze verliefd werden en trouwden.

Een feest voor de romantische liefde

In 496 verbood paus Gelasius het heidense vruchtbaarheidsfeest. In datzelfde jaar riep hij 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Er is echter geen historisch bewijs dat er een verband is tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van Valentijnsdag.

Engelse emigranten introduceerden Valentijnsdag eeuwen later in Amerika. Hier is men begonnen met de rituelen rond Valentijnsdag zoals we die nu kennen. De nadruk kwam te liggen op de (onbekende) liefde.

Een Valentijnsgedicht

De Engelse dichter Geoffrey Chaucer schreef in 1382 een gedicht over de verloving van koning Richard II en Anna van Bohemen. In ‘Parliament of Fowls’ schreef hij de regels:

“For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make”“Want dit was op Sint-Valentijnsdag
Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen”

Vanaf toen werd Valentijnsdag onlosmakelijk verbonden met de romantische liefde.

Liefdescadeaus

Valentijnsdag werd steeds meer geëxploiteerd en verspreid naar de rest van de wereld. Ook in Europa is Valentijnsdag sinds de jaren 90 een groot commercieel succes. Winkels spelen hierop in. Elk jaar worden er weer vele bloemen, kaarten, boeken, chocolade lekkernijen, lingeriesets en knuffels gekocht.

Maar voor de romantici onder ons, blijft het een speciale dag ter ere van de liefde. En die kunnen we niet genoeg hebben.

Valentijnsdag bloemen

Heb jij nog geen Valentijn? Misschien kan relatiebureau PartnerSelect jou helpen! Doe de slagingskanstest en ontdek de mogelijkheden of maak een belafspraak en spreek vrijblijvend alles met ons door.

Bronnen

  • History.com. Lupercalia. https://www.history.com/topics/ancient-rome/lupercalia. Geraadpleegd op 18-1-2021
  • Oxford Home Schooling. Geoffrey Chaucer and the birth of Saint Valentine’s Day. https://www.oxfordhomeschooling.co.uk/blog/geoffrey-chaucer-birth-saint-valentines-day/. Geraadpleegd op 18-1-2021
  • Rousseeuw, J. (2009). Valentijnsdag door de eeuwen heen. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/valentijnsdag-door-de-eeuwen-heen/. Geraadpleegd op 18-1-2021
  • Valentijnsdag. https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijnsdag#cite_note-1. Geraadpleegd op 18-1-2021
Scroll naar boven