De populairste dating app ter wereld
Het begon in Los Angelos, Californië. Daar werd in 2012 de datingapp Tinder opgericht. Nu is het de populairste datingapp ter wereld: bekend in meer dan 190 landen, twintig miljard views per dag en meer dan 30 miljard matches. Nog steeds vinden er elke week 1 miljoen Tinderdates plaats. In Nederland zijn we dankzij de app zelfs een werkwoord in spreektaal rijker. “Ik ga vanavond even lekker tinderen” is geen vreemde zin. Wat is het geheim van Tinder? En hoe groot is de kans op een relatie?
Swipe – Match – Chat – Date
Je download de app, maakt een profiel, stelt een zoekprofiel op en begint met ‘swipen’. Eén voor één komen potentiële liefdes voorbij. Vind je het niks, dan veeg (of in tindertaal: ‘swipe’) je naar links. Zie je iemand wel zitten? Dan veeg je naar rechts. Als jullie allebei naar rechts hebben geswiped, zijn jullie een match. Het gesprek kan beginnen. Zoals de oprichters van Tinder zelf zeggen: Swipe – Match – Chat – Date.
De trucjes van Tinder
Maar hoe werkt Tinder nu precies? Over het algemeen laten ontwikkelaars van datingapps niks los over de precieze werking en algoritmes van een app. Toch is er wel wát bekend over Tinder.
Als je de app gebruikt, krijg je een ‘elo-rating’. Dit cijfer wordt berekend aan de hand van hoeveel mensen jou zien zitten – en dus naar rechts swipen. Van 0 (niemand heeft interesse) tot 10 (je bent super populair). Vervolgens worden alleen mensen met dezelfde elo-rating als jij aan jou voorgesteld. Mensen die ongeveer even aantrekkelijk zijn dus. Heb je een elo-rating van 7, krijg je alleen mensen met rating 4 tot 9. Behalve als je de app opnieuw opstart. Dan laat Tinder eerst 10 tot 15 profielen zien die een hogere elo-rating dan jij hebben. Je wordt gelokt met deze – voor jou eigenlijk te aantrekkelijke – mensen. Zo krijg je het idee dat er heel veel knappe mensen op Tinder zitten. Na deze lading meest-populaire-Tinderaars, krijg je mensen te zien die jou naar rechts hebben geswiped. En dat is fijn, want zodra jij deze mensen leuk vindt, heb je dus een match. Dat verklaart het succes als je de app even niet hebt gebruikt. Zo zorgen de makers ervoor dat je de app blijft gebruiken. Tussendoor krijg je ook mensen te zien die jou naar links hebben geswiped, zodat het allemaal niet te voorspelbaar is.
De beste Tinder tactiek
Voor de beste Tinder tactiek, zorg je eerst voor een aantrekkelijk profiel. Kies een leuke foto met goede belichting. Mannen schijnen meer succes te hebben als ze niet rechtstreeks in de camera kijken. Voor vrouwen maakt dit niet uit. Maak een originele beschrijving, maar overdrijf niet. 90% van de mensen zegt dat ze houden van eten, reizen, muziek en vrienden. Wees specifiek over wat jij leuk vindt. Wat betreft het swipen, heeft het geen zin iedereen leuk te vinden. Jouw elo-rating zal dan dalen, waardoor je door Tinder als minder aantrekkelijk wordt ingeschat. Het beste voor je elo-rating is om 30 tot 70% van de mensen naar rechts te swipen. Het is maar dat je het weet..
Hoe groot is de kans dat je de liefde vindt via Tinder?
De slaginskans van één Tinderdate is ongeveer 5%
Statisticus Daniel Oberski
Wat zegt de wetenschap over Tinder en daten? Statisticus Daniel Oberski (Universiteit Utrecht) onderzocht de slagingskans van Tinder. Uit een Duitse studie onder meer dan 400 speeddaters bleek dat 5% van de mensen na 6 maanden een relatie had. De slagingskans van één date is dus ongeveer 5%. Niet zo best dus.
Als je op Tinder 100 mensen naar rechts zou swipen, zou je volgens de statistieken met 5 van hen een relatie kunnen krijgen. Ga je met een willekeurige persoon van die 100 op date, is de kans dat het niks wordt 95%. Ga je met een tweede persoon van die 100 op date, is de kans op falen weer 95%.
Die losse kans verandert dus niet. Maar, hoe vaker je iets probeert, hoe groter de kans dat het lukt.
Het aantal keren dat je het probeert, heeft dus wel invloed op de kans over álle pogingen. De kans op falen wordt steeds kleiner naarmate je op meer dates gaat. Bij een slagingskans van 5% is de verwachting dat er na 20 dates iemand bij zit waarmee je een relatie zult krijgen. Maar die 5% is geen ‘onafhankelijke kans’; de omstandigheden zijn altijd anders en er spelen natuurlijk veel factoren mee. De slagingskans per date kan kleiner worden als je je bijvoorbeeld anders gaat gedragen omdat je er geen vertrouwen meer in hebt.
Er is teveel keuze
Bij teveel keuze maken we helemaal geen keuze.
En dat gebrek aan vertrouwen op een goede afloop, is nou net de reden dat de kans van slagen op een datingapp als Tinder niet heel hoog is. Veel mensen zijn Tinder-moe. De grote hoeveelheid keuze trekt ons richting datingapps. Maar door die overdaad aan keuze, lukt het vaak juist niet om een partner te vinden. Bij teveel keuze hebben we de neiging om helemaal geen keuze te maken. En als we al een keuze hebben gemaakt, blijven we twijfelen of het wel de juiste was. Dit fenomeen wordt de keuzeparadox genoemd. Het probleem is de hoge verwachting die met meer keuzemogelijkheden gepaard gaat. Hoe meer profielen je ziet, hoe groter de kans is dat je iemand afwijst. Dus hoe langer je zoekt, hoe minder kans dat je iemand vindt.
Datingapps vs. matchmaking
Door de “trucjes” van de apps, de overdaad aan keuze en teleurstellingen, lukt het veel mensen niet om via een datingapp een partner te vinden. Steeds vaker leidt het tot gevoelens van moedeloosheid op datinggebied; “Ik vind nooit iemand…” Matching via een matchingbureau als PartnerSelect werkt heel anders. Door een persoonlijk intakegesprek weten de ervaren matchmakers wie er staan ingeschreven. Op basis van persoonsbeschrijvingen en uitgebreide profielen, zoeken zij de beste match voor jou. Alleen dat voorstel krijg jij te zien. Geen trucjes, geen overdaad aan keuze en geen energievretende zoektocht. Wil jij ook op zo’n manier de liefde vinden? Doe dan vrijblijvend de gratis slagingskanstest om te kijken wat PartnerSelect voor jou kan betekenen.
Hoe groot is de kans dat je de liefde vindt via matchmaking?
De slaginskans bij PartnerSelect is ongeveer 75%
De studies waarop bovenstaande statistieken zijn gebaseerd, gaan over “willekeurig” daten – al dan niet met een datingapp als Tinder. Bij een relatiebemiddelingsbureau ligt het weer heel anders. Daar krijg je een voorstel waar goed over is nagedacht door matchmakers. De kans dat een date dan slaagt, is daardoor vele malen groter dan wanneer je op date gaat met bijvoorbeeld een Tindermatch. Dus ben je klaar met alle snelle online contacten? Dan past matching waarschijnlijk beter bij jou! Doe vrijblijvend de gratis slagingskanstest om te kijken hoe groot de kans is dat je via PartnerSelect een partner vindt. Heb je nog vragen? We staan je graag te woord. Wil je geen tijd verliezen en meteen beginnen met de matchmaking? Schrijf je dan meteen in!
Bronnen
- https://www.iphoned.nl/tips/hoe-werkt-tinder-uitleg/
- https://www.gotinder.com/press
- https://tinder.com/
- https://www.youtube.com/watch?v=-n8n2J8Gijs