Tegenpolen trekken elkaar aan: Feit of mythe?

Twee mensen, de een in een witte tanktop en een grijze spijkerbroek, en de ander in een wit overhemd en een gescheurde spijkerbroek, lopen zij aan zij voor een levendige, met graffiti bedekte muur. De kunst bevat kleurrijke abstracte vormen, cartoonachtige gezichten en gevarieerde letters - misschien hebben ze elkaar ontmoet via een relatiebemiddelingsdienst.

We worden vandaag de dag steeds vaker geconfronteerd met het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken. De gedachte dat twee mensen met tegengestelde persoonlijkheden elkaar aanvullen en een sterke relatie kunnen vormen, heeft een romantisch tintje.

Maar is er enige waarheid achter deze populaire gedachte, of is het gewoon een mythe? Wij geven je hier het antwoord!

Tegenpolen en aantrekking

Tegenpolen eendjes

Het aantrekken van tegenpolen lijkt in eerste instantie logisch. Als twee mensen verschillende interesses, persoonlijkheidskenmerken en gedragingen hebben, kunnen ze elkaar mogelijk aanvullen en compenseren waar de ander tekortschiet.

Neem als voorbeeld een extravert persoon: deze kan een introverte partner helpen om uit hun schulp te komen. Dit terwijl de introverte persoon juist kan zorgen voor een rustige en gebalanceerde omgeving voor de extraverte persoon. Dit creëert een gevoel van balans en harmonie in de relatie.

Tot op zekere hoogte is van elkaar verschillen juist goed: je vult elkaar aan!

Partners mogen dan ook zeker verschillend zijn. Tot op zekere hoogte is dit juist goed voor je relatie: je vult elkaar aan! Maar te veel verschillen kunnen conflicten in de hand werken. En het lastige hierbij is dat de precieze scheidslijn (hoeveel jij en je partner van elkaar kunnen verschillen) niet te bepalen is.

Gelijkenissen tussen partners

Hoewel het dus handig kan zijn om te verschillen van je partner, heeft onderzoek aangetoond dat het (vooral op lange termijn) beter kan zijn om een partner te hebben die veel op jou lijkt.
toa heftiba EgF7nWCbW8w unsplash
Uit recent relatie-onderzoek blijkt dat het hebben van dezelfde overtuigingen met name van belang is. Bij dezelfde waarden, ongeacht interesses, heeft de relatie de grootste kans op succes.

Bij dezelfde waarden, ongeacht interesses, heeft de relatie de grootste kans van slagen.

Overeenkomsten in achtergrond zorgen ervoor dat jullie elkaar goed kunnen begrijpen. ‘Similariteit is het basisprincipe van aantrekkingskracht,’ zeggen relatiewetenschappers. De aantrekkingskracht van verschillen wordt overschaduwd door de aantrekkingskracht van overeenkomsten. De conclusie van honderden studies is dat er een samenhang is tussen herkenbaarheid en geïnteresseerd zijn in een ander persoon.

Opposites attract: geen wetenschappelijk bewijs

Studies bevestigen: “Opposites Attract” is een mythe. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat tegenpolen elkaar aantrekken. Een reden is dat die contrasten in persoonlijkheid duidelijker en groter worden over tijd.

Maar waarom geloven we dan massaal in deze mythe? Dit komt omdat verschillen opvallen én kleine verschillen groter worden naarmate je langer samen bent. Partners hebben de neiging om een rol aan te nemen; denk maar eens aan de “rol” die beide partners op een feestje hebben. Vaak is de één de gangmaker en de ander de stillere.

Balans vinden in je relatie

Het blijft natuurlijk zo dat wat voor de een werkt in een relatie, niet altijd voor een ander stel zal werken. Sommige mensen zullen zich eerder aangetrokken voelen tot tegenpolen, terwijl andere mensen juist de voorkeur kunnen geven aan partners die vergelijkbare kenmerken hebben.

Tegenpolen kunnen elkaar aanvullen, maar er moeten ook voldoende overeenkomsten zijn voor een sterke basis.

Uiteindelijk komt het neer op het vinden van een balans in een relatie. Tegenpolen kunnen elkaar aanvullen, maar er moeten ook voldoende overeenkomsten zijn om een sterke basis te vormen. Het begrijpen en respecteren van elkaars verschillen en gemeenschappelijke waarden kan essentieel zijn voor een succesvolle relatie.

Matching bij PartnerSelect

hartje

Bij PartnerSelect baseren we de matching voor een groot deel op de wetenschap. Daarom matchen we voornamelijk op basis van overeenkomsten in karaktereigenschappen en waarden. Verschillen in hobby’s et cetera kunnen naar onze mening de relatie juist verrijken, omdat dit zorgt voor dynamiek en afwisseling in een relatie.

Lees op de site meer over onze aanpak of doe de slagingskanstest om te zien of professionele matching iets voor jou is!

Bronnenlijst

  • Klohnen, E. C., & Luo, S. (2003). Interpersonal attraction and personality: What is attractive–self similarity, ideal similarity, complementarity, or attachment security? Journal of Personality and Social Psychology, 85(4), 709-722.
  • Watson, D., Hubbard, B., & Wiese, D. (2004). Self-other agreement in personality and affectivity: The role of acquaintanceship, trait visibility, and assumed similarity. Journal of Personality and Social Psychology, 87(5), 664-678.
  • https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/liefde-leven/artikel/5294977/feit-fabel-de-liefde-trekken-tegenpolen-elkaar-aan
  • https://www.liefdemetpassie.nl/blog/interessant/verschillen-of-overeenkomsten-in-relatie/#:~:text=GELIJKE%20KARAKTERS%20BLIJVEN%20LANGER%20SAMEN,sleutel%20tot%20een%20langdurige%20relatie.
Scroll naar boven