Hij geniet van een goede sportsessie, zij van een goed boek. Hij recht voor z’n raap en spontaan, zij rustig en meer doordacht. De afstand en een verschil in kinderwens waren eigenlijk redenen om het meteen af te kappen. Toch wilden ze elkaar leren kennen. Al snel vielen ze als een blok voor elkaar.
Vijf maanden na hun eerste ontmoeting zijn ze bezig met de volgende stappen: “baan opzeggen, verhuizen, studie volgen.. de hele handel”. En wie weet, in de toekomst, zelfs een PartnerSelect baby.
Dit is het verhaal van Naomi (33) en Kjell (40).
Relatiebemiddeling; bestaat dat nog?
Na 10 jaar single te zijn geweest, wilde Naomi graag iemand ontmoeten. Maar apps zoals Tinder waren niks voor haar. Te oppervlakkig. “Kiezen op basis van een foto, steeds meer weer dezelfde gesprekken.. Daar komt niks uit.” Ze zocht meer diepgang. Op Facebook zag ze PartnerSelect voorbij komen. “Ik dacht, bestaat dat nog, relatiebemiddeling?” lacht ze. “Ik vond het een iets van vroeger. Of alleen voor streng gelovige mensen.” Maar de werkwijze sprak haar aan. Zonder twijfel schreef ze zich in.
Niet naar First Dates
In de 15 jaar dat hij geen relatie had, heeft Kjell veel verschillende datingapps en -sites geprobeerd. “Maar daar doe ik niet mee, ben ik geen speler.” Hij ziet dat mannen minder kieskeurig zijn op de apps. Ze reageren zoveel mogelijk zodat ze een paar reacties krijgen. “Vrouwen hebben de macht. En dat weten ze. Daarom kiezen ze alleen voor de negens en tienen. Om uiteindelijk te worden behandeld als enen en tweeën.” Het is duidelijk dat dit niks voor hem is.
Iemand vroeg of hij niet een keer mee wilde doen aan First Dates. “Daar ga ik zeker niet zitten!” was zijn reactie.
Over de investering bij relatiebemiddeling heeft hij goed nagedacht. “Ik wist, dit is wat ik ervoor over heb. Ik ga het een jaar lang doen, dan kap ik ermee.” Ook bij hem was geen twijfel. “Als ik denk, nu ga ik het doen, dan doe ik het ook.”
Een rommelige start
Het uitgebreide intakegesprek was voor Naomi een reden om voor relatiebemiddeling te kiezen. “Door de vragen tijdens het intakegesprek wist ik beter waar ik naar op zoek was. Zo zei ik eerst dat ik een rustige man zocht, maar kreeg ik tijdens het gesprek andere inzichten.
Hoewel ze niet aan dezelfde kant van de dijk woonde, reageerde ik positief.
Ook Kjell vond het intakegesprek fijn. Maar de beginperiode van zijn inschrijving vond hij wat rommelig. Zo werd hem aan de telefoon verteld dat hij binnen twee weken een voorstel zou ontvangen. Dit werden er vier. “Die dame reageerde niet en ik moest er zelf een beetje achteraan,” vertelt hij. Vervolgens kreeg hij een maand géén voorstel. “Terwijl was gezegd dat ik een grote slagingskans had omdat er relatief weinig mannen van mijn leeftijd stonden ingeschreven.” Hij had gewild dat alles nóg inzichtelijker was geweest. “Het is fijn als alles volledig transparant is,” besluit hij. Maar hij geeft toe dat hij zijn bemiddelaar hier niet meteen over heeft gebeld.
Het volgende voorstel was een vrouw waarvoor hij een flink stuk zou moeten rijden. Hoewel hij had aangegeven dat hij iemand zou willen aan dezelfde kant van de dijk, reageerde hij positief. Toen had hij nog niet kunnen bedenken hoe belangrijk het was dat hij zich hier niet door heeft laten tegenhouden.
Chemie
Ik kreeg nog één laatste voorstel, had geen verwachtingen en gaf het een kans.
Naomi had al vijf voorstellen ontvangen en een aantal dates gehad. “Leuke mannen hoor, maar er was geen chemie,” vertelt ze. “Ik dacht, misschien is dit toch niet de manier voor mij. Die chemie kun je ook niet voorspellen.” Ze overwoog of het beter was toch gewoon te wachten tot ze iemand ergens zou tegenkomen. “Twee dagen voor mijn uitschrijving, kreeg ik toch nog één laatste voorstel.” Ze had geen verwachtingen meer en gaf het een kans.
Kjell reageerde zonder te kijken positief. “Ik wilde niet bevoordeeld met iemand in gesprek gaan,” vertelt hij. “Daarnaast ging ik ervan uit dat er wel een reden zou zijn dat zij aan mij werd voorgesteld.” Dus stak hij dat hele eind de dijk over. Een uur en 10 minuten rijden.
Toen ze hem op het plein zag zitten, kreeg Naomi meteen een goed gevoel. Al bij de allereerste ontmoeting was het niet te missen; hier was sprake van chemie! Ze denken niet dat ze elkaar hadden aangesproken in het café. Kjell heeft het nooit door als iemand met hem flirt. Ze zou te introvert zijn. Ook Naomi denkt dat kroeg niet de juiste setting was. Juist dat eerste gesprek was zo bijzonder, daarvoor moet je toch rustig bij elkaar zitten.
Je open durven stellen na lange tijd alleen
Hoewel Kjell altijd amicaal en extrovert is, was hij nu in eerste instantie wat gereserveerd. “Ik was een lange tijd alleen geweest. Dit was de eerste keer in 15 jaar dat ik er effort in wilde stoppen,” legt hij uit. Maar dat is ook beangstigend. Omdat hij zichzelf wilde behoeden voor een teleurstelling, was hij op zoek naar redenen waarom het niet goed zou gaan. “Liever een slap excuus uit verdediging, dan er meteen helemaal voor gaan.” Hoewel het moeilijk is om je schild helemaal te laten zakken, had hij hier na de 1e date al geen reden meer voor. “Ik kon niet meer aan mezelf verkopen dat het geen goed idee was.” Dat was voor hem het moment dat hij het zeker wist. “Als de slagboom open gaat, dan ga ik.”
Ook Naomi is lang alleen geweest. Dus ook voor haar was het een nieuw gevoel. “Zo gek om zo snel iets voor iemand te voelen,” vindt ze. Naomi weet nog goed dat ze op weg was naar het strand voor de tweede date. “Ik voelde gewoon vlinders in m’n buik!”
Zij waardeert de gentleman in hem
Op het strand zag Naomi hoe lief en zorgzaam Kjell is. “Hij had een handdoekje mee voor als ik met de voeten in het water zou willen.” Vrolijk voegt ze toe: “En bij de strandtent snapte hij de hint dat ik even aangeraakt wilde worden toen ik tegen zijn arm aan leunde.”
Kjell reageert lachend dat hij ‘old school’ is. “Maar dat is bijna niet meer te doen! Soms willen vrouwen dat jij de gentleman bent, maar soms willen ze juist zelf betalen…”
Gelukkig waardeerde Naomi zijn gebaren meteen. Naomi vertelt dat ze in haar werk een leidinggevende rol heeft. In een relatie hoeft ze die rol niet. “Ik vind het gewoon fijn als hij autorijdt en ik ernaast zit,” lacht ze. “Èn als hij zegt: ‘je kan die boodschappentas zelf dragen, maar ik kan het ook voor je doen.” Als dat niet old school galant is…
Na lange tijd niet meer alles alleen doen
Verschillen zijn er ook. Zij mentaal ingesteld, hij fysiek. Zo kan zij zich verliezen in een boek of chickflick, maar kan hij niet stilzitten. Toch gebruikt Naomi haar ‘kjellkussen’ om fijn tegenaan te zitten. “Dat houd ik dus 20 minuten vol,” roept Kjell. “Daarna moet ik weer bewegen!”
Door haar word ik rustiger en denk ik langer na voordat ik iets doe.
Maar de basis, hun normen en waarden, zijn hetzelfde. Daarbij versterken ze elkaar. “Haar karakter maakt dat ik rustiger word en langer nadenk voordat ik iets doe,” zegt Kjell. “En zij wordt wat dapperder.”
Lastige dingen doen ze samen. “Hoe fijn is dat?! Dat je na zo’n lange tijd niet meer alles alleen hoeft te doen.” Het fijnste aan een relatie vindt Naomi dan ook dat iemand meedenkt over de zorgen van het leven. “De wereld kan nu ten onder gaan, maar ik weet dat we samen gaan. Én hij heeft de zwarte band in judo; hij kan me beschermen.” Kjell: “Dan zegt zij dat zij niks voor mij kan doen.” Hij kijkt haar aan. “Maar realiseer je wel dat ik al die dingen kan omdat jij mij motiveert.”
Verhuizen en een carrière switch
Vijf maanden na hun ontmoeting hebben ze heel wat dates, uitstapjes en een vakantie overleefd. “Naast diepgaande gesprekken, kunnen we als kinderen spelen. Helemaal in een deuk liggen. Die kant is er ook,” vertelt Naomi. “Ik kan helemaal mezelf zijn.”
Nu zijn ze bezig met de volgende stappen in de relatie. “De hele handel: baan opzeggen, verhuizen, een studie volgen, voor de klas gaan staan..” Kjell was al aan het nadenken over deze carrière switch vóórdat hij Naomi ontmoette. Zij doet dit soort werk al. Nu komt het allemaal bij elkaar. “Soms denk ik, oh man, ik wil helemaal niet meer studeren,” zucht Kjell. “Maar dan inspireert zij me en denk ik, we gaan het gewoon doen.” Kjell was altijd honkvast en zei dat hij nooit zou verhuizen. “Wat de liefde niet allemaal doet hè,” glimlacht Naomi.
Afstand en kinderwens: redenen om het niet te doen
Op hun eerste afspraakje vertelde Kjell Naomi dat hij geen kinderen wilde. Uit overtuiging. “We zijn al met teveel op deze aardkloot,” vindt hij. Normaal zou Naomi het meteen hebben afgekapt. Zij heeft wel een kinderwens. “Maar ik dacht, laat die verwachtingen nou eens los. Laat die druk eens gaan.” Inmiddels hebben ze het er uitgebreid over gehad. Eén kindje met haar ziet Kjell nu wel zitten. “Misschien komt er dus wel een PartnerSelect baby!” lachen ze.
Over trouwen hebben ze het ook. Kjell denkt dat dat wat impulsiever komt. Naomi kijkt hem lachend aan: “Nou, jij moet het vragen.” – “Ik denk dat het nog wel even duurt!” reageert Kjell grappend. Ze hebben geen haast. Er staan nog genoeg uitdagingen voor de boeg. “Alles één voor één.”
De kinderwens en afstand waren redenen om de relatie geen kans te geven. Maar daar kom je wel uit, bewijst dit stel. “We passen misschien wel meer bij elkaar dan we ooit hadden kunnen bedenken. Dit had eigenlijk niemand kunnen voorspellen.”
PartnerSelect creëert kansen
Relatiebemiddeling bij PartnerSelect creëert kansen, vindt Naomi. “Verder is het een stukje geluk.” Het mooiste aan PartnerSelect vindt ze dat de bemiddelaars haar hebben laten inzien dat datgene wat je wilt, niet altijd datgene is wat je nodig hebt. Ook benoemt ze hoe belangrijk het is om jezelf te durven laten zien.
Kjell benadrukt dat de mentale stap om het avontuur van relatiebemiddeling aan te gaan, misschien we de belangrijkste is. “Mentaal neem je de serieuze stap richting een relatie. Er is een bereidheid om hiervoor te betalen. Die heeft de ander dus ook. Dat is geen garantie tot succes, maar de bereidheid is in ieder geval hetzelfde.”
Het geheim van hun relatie
Het geheim van hun relatie? “Zij heeft de gunfactor,” zegt Kjell. “Het gaat vanzelf. Ik ben lomp maar eerlijk. Zij waardeert dat. Dat maakt het makkelijker.”
“Hij is heel betrouwbaar. Hij doet en meent wat hij zegt. Oók in een kledingwinkel,” lacht Naomi. “Maar als hij je een compliment geeft, weet je dat het gemeend is.”
“Ik kan helemaal mezelf zijn en zij waardeert dat. Ik kan ook niet anders. En gelukkig passen die puzzelstukjes. Met allemaal rare hoekjes, maar het past wel. Het plaatje is compleet.”
Direct, eerlijk en open – zoals hij is – sluit Kjell af: “Ik ben de gelukkigste man op aarde.”
Door: Annabel Molleman