Ze weten het precies: over 4 dagen is het 2 jaar geleden dat ze elkaar voor het eerst zagen. Na zijn scheiding en het overlijden van haar echtgenoot, durfden ze het allebei te proberen bij PartnerSelect.
Marius* (60) en Isabella* (55)vonden elkaar in hun positiviteit en zin in het leven. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar.
Ik ben zo blij dat ik de volgende fase in ben gegaan.
Relatiebemiddeling na een scheiding
Als je alleen bent,
hoor je opeens de klok tikken.
Na zijn scheiding en verhuizing woonde Marius weer alleen. Hij vulde zijn leven opnieuw in met activiteiten, afspraken en clubjes. Maar na al die jaren samen gewoond te hebben, voelde het nu leeg. Hij begon na te denken over een nieuwe relatie. Maar hij voelde zich ook bezwaard. Was het niet te vroeg?
“Maar als er iets vervelend is, is het koken voor jezelf,” zegt hij. “Het fijne aan een relatie is dat je de dag kunt bespreken. Kunt kletsen. Als je alleen bent, hoor je opeens de klok tikken.” Lachend voegt hij toe dat hij niet iemand is die met een winkelwagen tegen een mevrouw aan botst om contact te leggen.
Ook omdat hij dacht dat het nog wel wat jaren zou duren voordat hij iemand zou vinden, schreef hij zich in bij PartnerSelect. Een datingapp als Tinder was niks voor hem. De serieuze aanpak van PartnerSelect sprak hem aan. “Een serieuze intake, een redelijke acceptabele prijs, én worden geholpen met wie er het beste bij je past.” Marius vergelijkt het met de arbeidsmarkt. Maar het voelde ook wel een beetje raar; “Je bent gevoelsmatig ineens wat zakelijk op zoek naar de liefde.”
Matchmaking bij PartnerSelect: serieus én luchtig
Begon ik een heel verhaal in de gang, maar er was niemand.
Isabella vertelt dat haar man na een ziekbed van 2,5 jaar is overleden. De eerste 3 jaar had ze geen behoefte aan een nieuwe partner. Wel aan een luisterend oor. “Op een gegeven moment vond ik het een beetje treurig,” vertelt ze. “Begon ik een heel verhaal in de gang, maar er was niemand.”
Isabella probeerde wat datingsites, maar vond dit erg vermoeiend. “Te anoniem, en een beetje alsof je in een héle grote vijver moet vissen,” lacht ze. “En niet serieus genoeg.” Een meer professionele en betrouwbare aanpak van matchmaking sprak haar aan. De serieuze maar óók luchtige toon van PartnerSelect paste goed bij haar. Daarbij vindt ze de singlesactiviteiten zoals de Singles Autorally heel leuk. “Al zou ik het zelf nooit durven!”
Een persoonlijk intakegesprek aan huis
Allebei kozen ze voor een intakegesprek aan huis. Marius stelde het op prijs dat zijn consulent er echt de tijd voor nam. “We hebben bijna 2 uur gepraat,” weet hij nog. “Het was een leuk gesprek. Toen hij wegging, dacht ik, dit is de manier.” Over zijn persoonsbeschrijving was hij erg tevreden. “Een in de kern goed geschreven verhaal.”
Ook Isabella had een goed gesprek met haar consulente. “Ze zag hoe ik woonde en vroeg hoe ik in het leven stond.” Ook hebben ze het uitgebreid gehad over het accepteren van het verdriet van een overleden echtgenoot. Isabella voelde nog sterker dat ze niet wilde blijven treuren. “Een weduwe van 50 is ook nog wel heel jong.”
Meteen een goed gevoel bij het voorstel
‘Zie je wel, dit wordt hel moeilijk’, dacht Marius bij zijn eerste match. De levensinstelling paste niet bij de zijne. Na drie voorstellen las hij het verhaal van Isabella. “Er sprak energie uit het verhaal,” zegt hij. “Meteen bij de eerste keer lezen, kreeg ik een goed gevoel. Ze was geïnteresseerd in de wereld, in sport, politiek. Én moeder. Fijn, omdat ik zelf ook drie dochters heb.”
Isabella had hetzelfde gevoel bij het lezen van het profiel van Marius. Met één blik op de foto zag ze dat dit een man was die wilde genieten van het leven. “Laat maar komen, dacht ik. We zien wel hoe het gaat.”
Het eerste telefoongesprek
“Hij ging me bijna stalken omdat ik niet snel genoeg reageerde.” Isabella stoot hem lachend aan. Ze weet nog goed hoe het ging. Marius had voorgesteld om te bellen. Nerveus zat ze klaar in een stoel. Hoewel ze helemaal niet van het telefoneren is, hebben ze bijna 1,5 uur met elkaar gesproken.
Van tevoren had Marius in zijn hoofd het gesprek een beetje voorbereid. “We kwamen gelijk tot de kern dat onze levens niet zonder rimpels waren,” vertelt hij. “We zaten niet gierend aan de telefoon, maar waren oprecht geïnteresseerd in elkaar.” Het was een goede voorbereiding op de ontmoeting.
Een afgewezen eerste date
Marius had een romantisch voorstel voor de eerste afspraak: wandelen in het bos, picknicken bij een bankje… Maar Isabella kon alleen maar aan Jack de Ripper denken. Ze moeten er nu hard om lachen. ‘Ik ga toch niet met een onbekende in het bos lopen?!’ dacht ze. “En straks regent het ook nog.” Isabella zag het al helemaal voor zich. “Loop ik daar als een verzopen kat. En dan moet het gesprek nog beginnen!”
Maar door Corona ging de horeca pas 2 weken later open. Zo lang wilden ze niet wachten. Ze lapten de ‘spelregels voor een eerste date’ aan hun laars en spraken bij Isabella op het balkon af. “Die picknickmand heeft ‘ie nooit meegenomen.” Isabella lacht verontwaardigd. “Maar wel heel lekkere chocolade!” Haar eerste indruk? “Wat een lange man. En wat kijkt hij vrolijk ondeugend!”
Ze vonden het spannend, maar het liep meteen. “Marius heeft het talent om mensen direct op hun gemak te stellen”.
Een lange eerste date op het balkon
Tot hun verbazing zou die eerste date 7,5 uur duren. “Het was zo leuk!” Beginnend met koffie en gebak, en eindigend met kaas en wijn. “Omdat je helemaal blanco begint, hadden we het gevoel dat we elkaar steeds meer informatie moesten geven om elkaar beter te begrijpen.” Hij vond het fijn dat zij niet oordeelde over zijn scheiding. Zij voelde dat hij oprecht geïnteresseerd was. “Hij kan goed praten en heel goed luisteren. En filosoferen over het leven; dat konden wij goed.”
Zelfs na 7,5 uur wilden ze nog veel meer van elkaar weten. Marius vroeg wanneer ze elkaar weer zouden zien. Isabella weet nog hoe moe ze was. ‘Je gaat nu naar huis, en dan zien we wel’, was haar reactie. Een uurtje later stuurde hij grappend via een appje: “Ik ben thuis, wanneer zien we elkaar?”
Weekendhuwelijk
Twee dagen daarna zaten ze weer op het balkon. Daarna zagen ze elkaar op beider woonlocaties in de weekenden. “Met strakke regels,” knipoogt Isabella. Marius sliep netjes in de logeerkamer. Vanwege Corona konden ze nog steeds weinig doen. Maar ze genoten van wandelingen, het strand, koffies “To Go”, gezellig koken en samen op de bank Netflixen. Ze merkten dat ze het steeds moeilijker begonnen te vinden om bij elkaar weg te gaan. “Op woensdag begon ik hem alweer te missen!”
Na een half jaar ‘weekendhuwelijk’ besloten ze op oudjaarsavond om het volgende jaar een andere oplossing te vinden. “De volgende dag zat ik op Funda,” zegt Marius met een lach. Ze vonden een leuk huis tussen hun woonplaatsen in. Aan de ene kant was het wennen; de weekenden samen was altijd een feest. Nu werkten ze beiden vanuit huis, ook nog eens in een pittige Corona-tijd !
Samenwonen
Als mijn man niet ziek was geworden, was ik nog met hem. Dat voelt soms raar.
Maar het samenwonen was van begin af aan fijn. Ze hebben aan elkaar altijd een luisterend oor. En genoeg te doen. “Ik vind het heerlijk dat ik iemand om mij heen heb die zo positief is,” zegt Marius. “Zij ziet altijd kansen en mogelijkheden. Daar ga ik zo in mee.”
“Nog steeds word ik heel gelukkig als ik eraan denk dat hij thuis is,” glimlacht Isabella. “Marius is geen tweede keuze, maar een tweede kans. Ik ben zo blij dat ik de volgende fase in ben gegaan.”
Ze kijken elkaar aan. “We zijn een beetje een klef stel hè?!”
Isabella legt uit dat het overlijden van een partner anders is dan een scheiding. “Als mijn man niet ziek was geworden, was ik nog met hem. Dat voelt soms raar. Mooie en leuke momenten staan bovenaan. Met een scheiding is het juist vaak wat negatiever.” Op moeilijke momenten staat Marius voor haar klaar. “Het is heel fijn om dat aan iemand kwijt te kunnen.”
Elkaar versterken
Als je wat ouder bent, ben je meer bereid om water bij de wijn te doen, denken ze. Je let niet zo op kleine dingen van de ander en probeert iemand niet te veranderen. Je hebt allebei een eigen leven. Ze benadrukken hoe belangrijk het is om elkaar wat te gunnen. Zij gaat voor hem mee naar een voetbalwedstrijd, en hij voor haar naar specifieke muziek-events, zoals klassiek en opera.
Marius waardeert de vrolijkheid van Isabella. “Het is een energieke vrouw, maakt het meteen gezellig met een hapje en een drankje, stelt vragen en is geïnteresseerd. Iemand die het leven snapt” “Én een heel leuke lach!” Hij maakt Isabella dan ook vaak aan het lachen. “Ik houd van slimme mannen met humor. Dat is hij.” Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. Hun normen en waarden zijn hetzelfde.
Toekomstplannen
Ze hebben een jaar genoten van hun huisje en weten dat het samenwonen werkt. Het is tijd voor het volgende project: een appartement in de stad. Ze ondernemen van alles. Zo hebben ze Isabella’s dochter bezocht in de Emiraten en een cruise gemaakt. Dat stond op haar lijstje. “We hebben alleen maar regen gehad, maar het was er wel prachtig!” Voor de komende tijd hebben ze genoeg kleine plannen.
“Camper, rondreis, terrasjes… Genoeg leuks!”
Ervaring met PartnerSelect
maar je moet het durven proberen.
Allebei kijken ze met een goed gevoel terug op de matchmaking van PartnerSelect. De consulenten en matchmakers zijn professioneel, menselijk en hebben echt interesse. “Na mijn eerste match stonden ze ook open voor feedback,” vond Marius. “Ze zijn zorgvuldig met privacy en begrijpen welke issues eromheen spelen.” – “Dat kan ik alleen maar beamen,” reageert Isabella. “Het verliep allemaal heel soepel. En het contact was prettig.”
Ze raden het dan ook zeker aan om je in te schrijven als je op zoek bent naar de liefde. “Niemand heeft de garantie dat het zo succesvol is, maar je moet het durven proberen.”
“Het is bijna een saai ideaalverhaal,” lachen ze.
Ze hebben geen hobbels of moeilijkheden gehad. Geen ruzies, maar wel goede gesprekken. “Je kunt echt spreken van verliefdheid,” zegt Isabella. “En dat gevoel werd steeds sterker. Vrienden en familie zien het ook. Hun liefde spat ervan af. Ze zijn aan elkaar gewaagd.
Ze stoot Marius aan. “Jij zegt het ook altijd…” – “We zijn een goed stel.”
* Wegens privacyredenen zijn namen gefingeerd.
Door: Annabel Molleman