Een onbekende ziekte
In december 2019 dook er in de Chineze miljoenenstad Wuhan een onbekende longontsteking op. Doktoren vonden een verband met een dierenmarkt in de stad. Snel werd duidelijk dat de oorzaak een nieuw coronavirus kon zijn, overgedragen van dier op mens. Het virus, SARS-CoV2, bleek een gevaarlijke ziekte te veroorzaken met symptomen als koorts en luchtwegklachten. De ziekte werd bestempeld als COVID-19. Wereldwijd staat het nu bekend als het Coronavirus.
Het virus grijpt om zich heen
Op 11 maart 2020 riep de WHO de uitbraak van het coronavirus officieel uit tot pandemie.
Het virus verspreidde zich snel over China en buurlanden. Begin februari werd duidelijk dat het landen over de hele wereld had bereikt. In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Op 11 maart 2020 waren er wereldwijd 4.550 doden en 122.399 besmettingen geregistreerd.
De Wereldgezondheidsorganisatie stelde officieel vast dat de uitbraak van het SARS-CoV2 virus tot een pandemie had geleid.
Wat konden we doen?
In China zagen ze dat strikte maatregelen het aantal infecties sterk verminderde. Andere landen volgden hun voorbeeld. Nederland besloot op 15 maart dat scholen en kinderdagverblijven 3 weken dicht moesten blijven. Datzelfde gold voor de horeca, sportclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops. Iedereen werd gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
Meer liefde dankzij een gemeenschappelijke vijand
Afstand houden, binnen blijven en horecagelegenheden dicht. Iedereen op zichzelf, fysiek contact bijna niet meer mogelijk. Gevaarlijk voor mensen die toch al risico liepen om in een sociaal isolement te raken. Eenzaamheid onder ouderen was al een probleem.
Vergeet niet: rampen en crises halen het beste in mensen naar boven
Rutger Bregman
Toch gebeurt er iets bijzonders in tijden als deze. Mensen zoeken naar manieren om wat te kunnen doen voor een ander. Het saamhorigheidsgevoel groeit. Samen in de strijd tegen Corona. “Een gemeenschappelijke vijand, zoals het coronavirus, verhoogt de zorgzaamheid bij de bevolking,” zegt de Brusselse professor psychologie Frank Van Overwalle. Zo ontstaan er boodchappen-acties en belmaatjes voor ouderen en steun voor restauranthouders en theatergezelschappen. Mensen worden gedwongen terug te gaan naar de basis. Wat is echt belangrijk in het leven? “Vergeet niet: rampen en crises halen het beste in mensen naar boven,” benadrukt ook historicus Rutger Bregman.
Hét moment voor een nieuwe liefde
Maar wat als je juist nu op zoek bent naar de liefde? Singleactiviteiten gaan niet door. Mensen zijn huiverig om af te spreken met een potentiële nieuwe liefde. En bovendien zijn first-date-hotspots als café’s en bioscopen gesloten.
Het klinkt misschien gek, maar dit zou juist wel eens hét moment kunnen zijn om te kiezen voor relatiebemiddeling en de liefde te vinden. Na een eerste voorstel, zijn er genoeg mogelijkheden voor het eerste (digitale) contact. Het sturen van berichtjes, brieven, bellen, Skypen; het zorgt ervoor dat je iemand op een andere manier leert kennen. Hoe klinkt de stem? Wat kun je afleiden uit iemands schrijfstijl? Zelfs met eerste “afspraakjes” kun je creatief zijn. Kijk bijvoorbeeld tegelijkertijd dezelfde film en geef commentaar via Whats app. Of kook hetzelfde gerecht terwijl je met elkaar Skypt.
Sneller een hechte band door verplichte afstand
Juist door de verplichte afstand, is de kans groot dat er sneller een hechtere band ontstaat. Relatiepsycholoog dr. Sue Johnson adviseert stellen die dichter tot elkaar moeten komen vaak aan om even afstand te nemen op het gebied van seksualiteit. Een paar weken is het verboden om met elkaar te vrijen. Ze ziet dat stellen zich dan gaan richten op het verkennen van andere vormen van intimiteit. Daarnaast hebben we de paradoxale neiging iets nog meer te willen, wanneer iets niet kan. Het ‘Romeo & Julia Effect’, wordt dit genoemd.
Uiteindelijk zal het moment komen dat je je potentiële nieuwe liefde gaat ontmoeten.
Wanneer een eerste ontmoeting verplicht wordt uitgesteld, moeten we ons dus richten op andere manieren om elkaar te leren kennen. En daar zijn we beter in dan we denken. Volgens de wetenschap zal die afstand juist helpen in het vormen van een band. In ieder geval tot de eerste ontmoeting plaats gaat vinden. Want uiteindelijk, als de piek van het virus voorbij is, de horecagelegenheden weer open gaan en de zon weer gaat schijnen, zal het moment komen dat je je potentiële nieuwe liefde gaat ontmoeten. En dan heb je een heel bijzondere basis.
Inschrijven bij PartnerSelect
Dus ben je toe aan een nieuwe relatie maar twijfel je over de timing van de inschrijving? Hou dit artikel dan in je achterhoofd. De medewerkers van PartnerSelect staan voor je klaar om de (on)mogelijkheden van een inschrijving in deze periode te bespreken. Zo is er een aangepaste werkwijze in bemiddeling en zijn er voordelige prijzen. Laat het coronavirus geen wanhoop zaaien; maar liefde. Want wie nu een zaadje plant, zal er later de vruchten van plukken.
Benieuwd naar de speciale corona-maatregelen van PartnerSelect? Maak een belafspraak om de mogelijkheden te bespreken.
Bronnen
- https://www.rivm.nl/coronavirus
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Geografische_verspreiding_COVID-19_in_2019_en_2020
- https://www.nu.nl/coronavirus/6033756/who-bestempelt-corona-uitbraak-officieel-als-pandemie.html
- https://www.bruzz.be/samenleving/sociaal-psycholoog-gemeenschappelijke-vijand-verhoogt-solidariteit-brusselaars-2020-03
- https://decorrespondent.nl/rutgerbregman
- https://www.goodreads.com/work/quotes/3285349-el-amor-en-los-tiempos-del-c-lera