Ze zijn aan het koken als ik ze bel voor een interview. Het is één van de vele dingen waar Rudi (57) en Heidi (55) nog steeds met elkaar van genieten. Drie jaar geleden leerden ze elkaar kennen via PartnerSelect. Hun verhaal is er weer één om vrolijk van te worden.
Aan de telefoon licht Rudi al een tipje van de sluier op. Eind vorig jaar ging hij op het station waar ze elkaar voor het eerst zagen op één knie. Op oudejaarsdag zijn ze in het bijzijn van kinderen, bonuskinderen en kleinkinderen getrouwd. Hier vertellen ze hun ervaring met de bemiddeling van PartnerSelect.
is nog steeds mijn favoriete moment van de dag.
Hoe vind je op deze leeftijd een nieuwe partner?
Ik ga niet in de supermarkt kijken wie er ook alleen eet!
“Na mijn scheiding waren mijn drie dochters het al snel met mij eens dat ik niet zo lang alleen zou blijven,” vertelt Rudi. Maar hoe vind je op deze leeftijd een nieuwe partner? “Ik ga niet in de supermarkt kijken wie er ook alleen eet!” En ook de kroeg was voor Rudi geen optie. “Daar had je mij ook niet ontmoet..” lacht Heidi. Precies op het juiste moment zag hij een link van PartnerSelect. Hij vulde direct de slagingskanstest in. “Dit ga ik doen,” dacht hij. Rudy twijfelde niet over bemiddeling. “Ik had een heel romantisch beeld bij relatiebemiddeling!”
Relatiebemiddeling na 16 jaar master van de afstandsbediening
Heidi vertelt dat ze na niet zo’n prettige scheiding dacht dat ze nooit meer aan een partner zou gaan. Maar toen haar kleinzoon werd geboren, werd haar vader ernstig ziek. Dat was het moment waarop ze dacht: ‘Ik kan dit niet alleen.’ Daarna heeft het nog 4 jaar geduurd voordat ze zich inschreef bij PartnerSelect. “In een vlaag van verstandsverbijstering,” lacht ze.
Haar dochter had haar eerder een keer ingeschreven bij een datingsite. Dat bleek niks voor Heidi. Eén keer heeft ze met iemand gechat. “Ik dacht, volgens mij doet hij dit met heel veel vrouwen,” zegt ze. “Ik kreeg allemaal vragen die niet in ons gesprek pasten.” Bij relatiebemiddeling weet je zeker dat er alleen serieuze mensen staan ingeschreven. Maar het bleef spannend. Heidi is 16 jaar alleen geweest. “Ik was master van de afstandsbediening.”
Vertrouwen in de bemiddelaars
Ik krijg dat voorstel niet voor niks.
Na zijn inschrijving deed Rudi mee met een singlesactiviteit in Den Bosch. Tijdens de stadwandeling kwam hij iemand tegen waarmee het goed klikte. Rudi liet de voorstellen tijdelijk stop zetten om te kijken of het wat zou kunnen worden. “Jammer genoeg werd het niks.” Meteen wordt hij grappend gecorrigeerd door Heidi. “Gelukkig bedoel ik!” roept hij lachend.
Toen hij had aangegeven verder te willen met de voorstellen, had hij niet verwacht dat de eerste zo snel zou komen. “Ik keek naar de foto: rood blouseje, kort grijs haar..” De beschrijving las hij maar half. Rudi vertrouwde op de deskundigheid van de bemiddelaars. “Ik krijg dat voorstel niet voor niks,” dacht hij.
Niet laten afschrikken door een kaal hoofd
Voor Heidi was het haar tweede voorstel. “Ik zag dat kale hoofd en dacht, dit is niet zo mijn ding,” zegt ze nu lachend. Maar toen ze zijn persoonsbeschrijving las, zag ze de vele overeenkomsten. “Een goede relatie met zijn kinderen, een Bourgondiër, houdt van barbecueën..” – “Moet je doen mam,” zei haar dochter. “Kijk wat een vriendelijke ogen!”
Toen ze het voorstel had gekregen, ging Heidi met haar moeder en zus op vakantie. Uitgebreid hebben ze het erover gehad. “En grapjes over gemaakt,” lacht Heidi. “Bij woorden als ‘Bourgondiër’, moet je natuurlijk ‘alleseter’ lezen. En bij ‘volslank’ een ‘dikzak’, grapten ze. Maar ook Heidi wilde met Rudi in contact komen.
De kwetsbaarheid tijdens een eerste ontmoeting
Nadat nummers waren uitgewisseld, werd de eerste ontmoeting snel gepland. Een stadswandeling in Gouda. “Ik vond het hele proces zó leuk,” zegt Rudi. “Elkaar voor het eerst zien en spreken.” Ze hebben meteen heel veel gepraat. Ze ervoeren dat je op deze leeftijd beter weet wat je wil en verwacht van een relatie. Rudi vertelt dat hij zich goed realiseerde hoe kwetsbaar Heidi zich opstelde door zo ver van huis met een vreemde op pad te gaan. “Ik was er bewust mee bezig haar rust en veiligheid te bieden.” Maar de chemie tussen de twee was voor allebei meteen duidelijk.
Duidelijkheid op de 1e date
Op het station zag ze hem meteen. ‘Hij is leuker dan op de foto,’ was het eerste wat Heidi dacht. Super zenuwachtig was ze. Maar dat viel snel weg. “Het verbaast me nog steeds hoe vertrouwd het meteen voelde. Alsof we elkaar al lang kenden.” Na een reis van 2 uur wilde Heidi tijdens de eerste date wel weten of ze ervoor wilde gaan. Anders was het zonde van de tijd. “Wat berekenend als je het zo zegt hè!”
Het appje van haar zoon aan het einde van de dag bleek niet nodig;
ICE ( In Case of Emergency ), las ik op haar telefoon!” lacht Rudi.
Acceptatie van de kinderen
Als de kinderen niet achter de relatie stonden, deed ik het niet.
Daarna spraken ze bij Heidi thuis af. “Hou je van spelletjes? De volgende keer eten we sushi!” was het eerste wat Heidi’s jongste zoon tegen Rudi zei toen hij hem zag. Heidi legt uit dat hij na haar scheiding een nieuwe vaderfiguur zocht. Hij was toen 9.
Het belangrijkste aan een nieuwe partner vond ze dan ook dat de kinderen hem accepteerden. “Als de kinderen niet achter de relatie stonden, deed ik het niet.” Een week erna stelde ze hem tijdens een ontbijtje bij de Hema voor aan haar twee oudsten en twee kleinkinderen. Het kleine meisje van twee begon te stralen toen ze hem zag en noemde hem spontaan opa. Weer een week later ontmoette Heidi de drie dochters van Rudi.
Een maand na hun allereerste contact vroeg Rudi Heidi officieel verkering.
vroeg hij officieel verkering.
Samen vakantiestress doorstaan
Al snel planden ze een korte vakantie. “Want als je een vakantie samen doorstaat, zit het goed.” Ze gingen naar Londen en hadden alles geregeld: vliegtickets, hotel, kaartjes voor musea.. “In de auto op weg naar het vliegveld zitten we gezellig te keuvelen,” vertelt Rudi, “Bleken we een uur te laat!” Ook Heidi moet er nog steeds om lachen. “Het vliegtuig gewoon echt gemist!” Maar al snel bleken ze ook hierin hetzelfde te zijn. Vooral verbaasd hoe dit had kunnen gebeuren, bedachten ze vrolijk een plan B. Na een hotelovernachting en omgeboekt ticket, kijken ze nu terug op een heel geslaagde trip. En juist het ongeplande staat ze het meest bij. Ze wisten nu dat ze elkaar konden aansteken met hun optimisme, flexibiliteit en vrolijkheid.
Proefsamenwonen
Na een periode van op en neer gereis tussen hun twee woonplaatsen, begonnen ze het te hebben over de toekomst. Het leek logischer als Heidi bij Rudi introk. “Hij had een vaste baan en een huis,” zegt Heidi. “Alleen de kinderen hielden mij daar.” Ze kwam zijn kant op. Maar alleen als ze een baan zou vinden. Dit bleek zó snel te lukken, dat ze sneller dan gedacht drie dagen bij elkaar woonden. Proefsamenwonen. Heidi nam haar spullen nog mee. Het beviel zo goed, dat ze een paar maanden later definitief bij hem introk. Het was nog geen jaar na hun ontmoeting. “Het enige waar we even tegenaan liepen, was dat ze veel beslissingen alleen nam,” zegt Rudi. “Ja dat deed ik inderdaad,” zegt Heidi bedenkelijk. “Dat was ik zo gewend!”
Een aanzoek met mondkapjes
“Vroeger had ik gezegd dat ik niet meer zou trouwen,” zegt Rudi. “Maar toen dacht ik, ik wil toch met Heidi trouwen!” Alle kinderen vroeg hij eerst om goedkeuring. Heel bijzonder en fijn, vindt Heidi nog steeds. Haar oudste dochter, die bij een juwelier werkte, vertelde hij dat er een ring moest komen. “Wat spannend, wat spannend,” reageerde die enthousiast.
Listig bracht hij Heidi terug naar het bankje op het station waar ze elkaar voor het eerst zagen. “Daar ging ik op één knie. Met dat rode doosje,” vertelt Rudi stralend. “En allebei met mondkapje,” voegen ze lachend toe.
Heidi was overdonderd.
Het nieuwe jaar in als man en vrouw
Door Corona konden geplande trouwdata niet doorgaan. Maar ineens bedachten ze dat er ook helemaal niet zoveel mensen bij hóefden te zijn. De datum werd 31 december. Symbolisch zouden ze als man en vrouw – met dezelfde achternaam – het nieuwe jaar in gaan. Met alleen de getuigen, kinderen en kleinkinderen gaven ze elkaar het ja-woord. De moeders konden er jammer genoeg niet fysiek bij zijn. Zij volgden alles via een onlineverbinding. Het feest komt volgend jaar, als ze 1,5 jaar getrouwd zijn.
Compleet
Heidi en Rudi zijn dolgelukkig met elkaar. “Het klopte, en het klopt nog steeds.” Ze ondernemen van alles. Zo genieten ze van kampeervakanties in Italië en Friesland, hebben ze een cursus buitenkoken gedaan (“met zo’n heksenpot!”) en gingen ze samen op dansles. “Maar het allerfijnste aan de relatie vind ik hem,” zegt Heidi. “Dan word ik ’s ochtends wakker en denk, daar ligt ‘ie. Samen wakker worden is nog steeds mijn favoriete moment van de dag.” Rudi heeft het gevoel compleet te zijn. “Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zo lief voor mij is.” Ook alle kinderen zijn dol op haar. En met het 7e kleinkind op komst, groeit de familie nog steeds.
Tips voor mensen die zich overwegen in te schrijven
Allebei zijn ze heel tevreden over de bemiddeling en het contact met PartnerSelect. “Maar,” zegt Rudi, “Het is net zoals stoppen met roken: als je er niet in gelooft, moet je het niet doen.”
als je er niet in gelooft, moet je het niet doen.
Heidi geeft als tip dat je je vooral open moet stellen als je je inschrijft voor relatiebemiddeling. “Je moet je ideaalbeeld kunnen loslaten en vertrouwen op de bemiddelaars.” Ze zijn het er allebei over eens dat het niet werkt als je je vasthoudt aan vooraf bedachte ideeën. “Stel je voor dat ik meteen had gedacht, dat kale hoofd wordt het niet,” lacht Heidi. “En kijk nu eens!”
Door: Annabel Molleman