De laatste jaren loopt het aantal singles op. In Nederland zijn dat er nu 2,5 miljoen. Het CBS voorspelt dat in 2047 één op de vier volwassenen single is.
Kiezen singles daar zelf voor, of is de ‘happy single’ een verzinsel? Hoe weet je of je toe bent aan een relatie? En hoe kun je ervoor zorgen dat je gelukkig bent met jezelf en dat een verlangen naar de liefde je niet uitput?
Lees alles over single zijn in het artikel van deze maand.
Minder levensgeluk als single?
Bijna de helft van de singles is niet uit eigen wil single.
Vroeger werd er gedacht dat vrijgezel zijn alleen maar negatieve effecten had. Zo zouden singles minder gelukkig en gezond zijn dan mensen met een relatie. Nu weten we dat dit (gelukkig) niet per definitie waar is. En als single zijn alleen maar slecht voor je was, waarom zouden er dan mensen zijn die er bewust voor kiezen?
Maar lang niet alle singles hebben ervoor gekozen vrijgezel te zijn. Sommige mensen zijn hun grote liefde verloren, anderen wachten nog op een toekomstige partner.
Onderzoek heeft aangetoond dat bijna de helft van de singles niet uit eigen wil vrijgezel is. Opmerkelijk: deze onvrijwillige singles, de zogenaamde ‘involuntary singles’, ervaren meer negatieve emoties en minder levenstevredenheid dan vrijwillige vrijgezellen en mensen in een relatie. Het is dus niet zo dat alle singles over het algemeen ongelukkig zijn. Maar als je tegen je wil in vrijgezel bent, komt dat niet ten goede van je levensgeluk.
Zo ben je ‘happy single’
Geluk moet je bij jezelf zoeken, niet bij een ander.
De helft van de singles kiest dus wél bewust om (tijdelijk) zonder partner door het leven te gaan. Zij ervaren het single zijn als iets positiefs en een periode van verrijking voor jezelf. Nu vraag je je misschien af: hoe vind je geluksmomentjes als je er niet voor hebt gekozen om single te zijn? Het is een cliché, maar geluk is iets wat je bij jezelf moet zoeken, niet bij een ander. ‘Happy single’, oftewel gelukkig single zijn, is dan ook een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij hoort komen. Hier volgen een aantal praktische tips om je leven als single te verrijken (ze werken trouwens ook als je wel een partner hebt!).
Tips om gelukkig single te zijn
-
- Spreek af met familie en vrienden
Voor meer geluk is afspreken met familie en vrienden een erg goed idee. Recente onderzoeken tonen aan dat mensen opbloeien als zij sociale steun ervaren. Met name singles; zij ervaren meer geluk dan mensen in een relatie bij hetzelfde niveau van ‘sociaal kapitaal‘. Sociaal kapitaal betekent: “de sociale netwerken van individuen en al de hulpbronnen die ze via deze netwerken kunnen mobiliseren”. Singles halen niet alleen meer geluk uit sociale steun, maar zij hebben ook nog eens een hoger sociaal kapitaal, wat ervoor zorgt dat zij meer geluk ervaren. Singles halen dus geluk uit het omgaan met anderen, zelfs meer dan mensen in een relatie.
- Spreek af met familie en vrienden
-
- Zorg voor genoeg (kleine) aanrakingen
Aanraking (‘physical touch’) is goed voor een mens. Aanrakingen zorgen onder andere voor de aanmaak van het hormoon oxytocine, wat een belangrijke rol speelt bij sociale contacten en het ervaren van plezier. Onderzoekers vermoeden verder dat dit hormoon een rol speelt bij een betere gezondheid. Dat is nog eens een leuke bijkomstigheid!
- Zorg voor genoeg (kleine) aanrakingen
-
- Beweeg iedere dag
Iets waar je vaak over hoort zijn de positieve effecten van sporten. Meestal gaat dit over de positieve effecten op je gezondheid, maar het is al een tijdje bekend dat genoeg bewegen ook positieve effecten heeft op het mentale welzijn. Dit hoeft echt niet iedere dag anderhalf uur bikkelen (heel intensief sporten) te zijn. Zoiets als wandelen of fietsen kan het verschil al maken.
- Beweeg iedere dag
-
- Ga de natuur in
Maar geluk komt ook gewoon via de natuurlijke weg. Betrokkenheid bij de natuur blijkt namelijk sterke positieve effecten op geluk te hebben.Een wandeling in het bos met vrienden is dus de uitgelezen kans om te zorgen voor meer geluksmomentjes. En gelukkig is dit zelfs mogelijk in tijden van Corona Lockdowns!
- Ga de natuur in
Wanneer ben je toe aan een relatie
Zoals eerder besproken zijn er op dit moment ook veel mensen onvrijwillig single in plaats van happy single. Zij verlangen misschien al een lange tijd naar een relatie. Ook jij wilt misschien graag je leven (weer) verrijken met een relatie. Maar hoe weet je zeker dat je daar aan toe bent?
Een teken dat je klaar bent voor een relatie, is als je niet een leegte probeert te vullen door middel van een relatie, maar het juist ziet als een waardevolle aanvulling: “it’s a want, not a need”.
Verder is het van belang dat je eventuele problemen of moeilijkheden opgelost moet hebben. En misschien wel het belangrijkste punt: het is noodzakelijk dat je je eventuele vorige relatie achter je gelaten hebt voordat je een nieuwe relatie begint.
Wanneer ben je nog niet klaar voor een relatie
Een belangrijke signaal dat je nog niet klaar bent voor een nieuwe relatie is als je nog niet blij bent met jezelf. Want hoe kun je van een ander houden, als je nog niet van jezelf houdt? Ook kan de motivatie om een relatie aan te gaan erop wijzen dat je er misschien nog niet echt aan toe bent. Zo moet je niet enkel op zoek zijn naar iemand die jou komt “redden” en van de happy single status af helpt.
Hoewel mensen wereldwijd gedreven zijn om sociale banden te vormen, hebben psychologen en relatiewetenschappers het idee dat mensen verschillen in de mate waarin ze open staan en gevoelig zijn voor het aangaan van romantische relaties grotendeels genegeerd. Wetenschappers vermoeden dat of je aan een relatie toe bent te maken heeft met ‘commitment readiness’. Dit is de mate waarin mensen zich klaar voelen voor een langdurige romantische relatie. Mensen verschillen in de openheid en vatbaarheid hiervoor.
Actief op zoek naar een partner
Het gevoel dat je klaar bent voor een relatie is gekoppeld aan een grotere kans dat je binnenkort een relatie aangaat. Onder andere omdat men dan actiever op zoek gaat naar de toekomstige wederhelft. Daarnaast is ontdekt dat mensen die meer klaar zijn voor een relatie tevredener zijn en meer investeren in een latere relatie dan degenen die er minder klaar voor waren. Verschillende situaties en contexten hebben invloed op in welke mate men zich klaar voelt voor een relatie. Specifieke gebeurtenissen, bijvoorbeeld het eindigen van een relatie, hebben een direct effect op hoe men erin staat.
Ben jij klaar met happy single zijn en toe aan een nieuwe relatie? Overweeg dan te investeren in professionele matching. Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.
Geschreven door: Nina Hartendorp
Bronnen
- Adamczyk, K., & Segrin, C. (2014). Perceived social support and mental health among single vs. partnered polish young adults. Current Psychology, 34, 82–96. https://doi.org/10.1007/s12144-014-9242-5
- Apostolou, M., Matogian, J., Koskeridou, G., Shialos, M., & Georgiadou, P. (2019). The price of singlehood: Assessing the impact of involuntary singlehood on emotions and life satisfaction. Evolutionary Psychological Science, 5, 416–425. https://doi.org/10.1007/s40806-019-00199-9
- Beck, J. (2019, 8 mei). How do you know if you’re ready for a relationship? The Atlantic. https://www.theatlantic.com/family/archive/2019/05/how-do-you-know-if-youre-ready-for-a-relationship/588871/
- Cultureel Woordenboek.nl. (n.d.). Sociaal kapitaal. In Cultureel Woordenboek.nl. Geraadpleegd op 1 januari 2022, van https://www.cultureelwoordenboek.nl/economie/sociaal-kapitaal/
- Fox, K. R., (1999). The influence of physical activity on mental well-being. Public Health Nutrition, 2(3a), 411–418. https://doi.org/10.1017/S1368980099000567
- Hadden B. W., & Agnew C. R. (2020). Commitment readiness: Timing, the self, and close relationships. In: Mattingly B., McIntyre K., Lewandowski, Jr. G. (eds). Interpersonal relationships and the self-concept (pp. 53–67). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-43747-3_4
- Hadden B. W., Agnew C. R., & Tan K. (2018). Commitment readiness and relationship formation. Personality and Social Psychology Bulletin, 44(8), 1242–1257. https://doi.org/10.1177/0146167218764668
- Jakubiak, B. K., & Feeney, B. C. (2016). Affectionate touch to promote relational, psychological, and physical well-being in adulthood: A theoretical model and review of the research. Personality and Social Psychology Review, 21(3), 228–252. https://doi.org/10.1177/1088868316650307
- Kislev, E. (2020). Social capital, happiness, and the unmarried: A multilevel analysis of 32 European countries. Applied Research in Quality of Life, 15, 1475–1492. https://doi.org/10.1007/s11482-019-09751-y
- McMahan, E. A. (2018). Happiness comes naturally: Engagement with nature as a route to positive subjective well-being. In E. Diener, S. Oishi, & L. Tay (Eds.), Handbook of well-being. DEF Publishers. DOI:nobascholar.com