Fatale aantrekkingskracht

Fatale aantrekkingskracht

Precies die eigenschappen waar je in eerste instantie op viel, zijn uiteindelijk juist de reden waardoor je de relatie beëindigt. ‘Fatale aantrekkingskracht’ noemt onderzoekster Diane Felmlee van de universiteit van Californië dit fenomeen. En deze fatale aantrekkingskracht komt vaker voor dan je denkt.

Te veel van de aantrekkelijke eigenschap

In ongeveer één op de drie relaties zijn er eigenschappen die eerst door de ander werden bewonderd, maar die nu alleen maar irritaties veroorzaken.
Lui

Zo kon je helemaal gevallen zijn voor het relaxte karakter van je partner, maar erger je je nu kapot aan zijn of haar laksheid. En vond je de beschermende houding toen nog sexy, nu vind je het bezitterig. Dezelfde kwaliteit die in het begin aantrekkelijk was, wordt uitvergroot en hierdoor juist iets negatiefs. Het is een ‘te veel’ van de aantrekkelijke kwaliteit. Anders dan veel mensen denken door films en sterke verhalen, betekent ‘fataal’ in deze context ‘voorspellend’ in plaats van ‘dodelijk’.

Van aantrekkelijk naar verschrikkelijk

Fatale aantrekkingskracht komt het meest voor bij partners met kwaliteiten die uiteenlopen, extreem of uniek zijn.

Volgens Diane Felmlee kan zo’n eigenschap van iets positiefs naar iets negatiefs veranderen doordat kwaliteiten en valkuilen heel dicht bij elkaar liggen. Dit is vooral zo bij extreme kwaliteiten. Als iemand bijvoorbeeld heel erg succesvol is, werkt diegene waarschijnlijk ook (te) hard. En als iemand altijd de grapjas uit hangt, kan de valkuil zijn dat hij/zij nooit serieus is. Als je verliefd bent, kijk je niet naar die negatieve kant. Maar als je langer en vaker bij elkaar bent, begint juist deze kant meer op te vallen. Fatale aantrekkingskracht komt het meest voor bij mensen die zijn gevallen voor de kwaliteiten van een partner die anders zijn dan hun eigen kwaliteiten, extreem of uniek zijn.

Op zoek naar tegengestelde behoeften

Een andere reden dat fatale aantrekkingskracht zo veel voorkomt, is dat we in een relatie altijd tegengestelde behoeften hebben, legt Felmlee uit. Aan de ene kant zijn we op zoek naar verbondenheid, maar aan de andere kant willen we ook onze vrijheid behouden. We houden van iets nieuws en spannends, maar ook van vertrouwdheid. Mensen vallen voor de eigenschappen die één van deze twee behoeften vervullen. Maar hierdoor missen we de andere, tegengestelde behoefte. En dat zorgt voor spanning. Zo is een relatie met iemand die heel anders en vrij is wel spannend, maar vaak ook te onzeker.

De meest voorkomende Fatale Aantrekkingskracht

Om het fenomeen beter te begrijpen, ondervroeg Felmlee 301 personen in een onderzoek. Ze vond dat 88 van hen een beëindigde relatie konden verklaren door fatale aantrekkingskracht. Er bleken drie patronen te zijn die het meest voorkwamen.

  • Grappig –> dwaas

    Grappig
    Dit is de meest voorkomende fatale aantrekking. In het begin voel je je aangetrokken door alle grappen; het is altijd lachen! Maar deze zelfde eigenschap begint naarmate de relatie vordert te veranderen in iets irritants. Na een tijdje zie je deze eigenschap als onvolwassen en dwaas. Is een serieus gesprek dan niet mogelijk?

  • Sterk –> dominant

    Een sterke, zelfverzekerde persoonlijkheid waarmee iemand je helemaal inpakt. Wie valt er niet voor? Maar later begin je een andere kant van deze eigenschap te zien. Te directief, autoritair en doortastend..

  • Spontaan –> onvoorspelbaar

    Deze fatale aantrekking is een veelvoorkomende tegengestelde behoefte in een relatie. We zoeken spanning, maar snakken ook naar vertrouwdheid en veiligheid. Het is helemaal niet vreemd als je verliefd wordt op die spontane gekke trekken. Toch kan deze bewondering snel omslaan in afgunst, wanneer je het gedrag ziet als onvoorspelbaar en onbetrouwbaar.

Fatale Aantrekkingskracht!

Gelukkig hoeft de fatale aantrekkingskracht niet te betekenen dat de relatie voorbij is. Felmlee benadrukt dat het belangrijk is om je bewust te zijn dat de eigenschap die je zo irriteert, heel sterk samenhangt met wat je ooit woest aantrekkelijk vond. Je kunt nou eenmaal niet alles in één persoon hebben. De perfecte mens bestaat niet. Dat moet je accepteren in een relatie.

De eigenschap die je nu irriteert, hangt samen met wat je woest aantrekkelijk vond!

Bij de zoektocht naar een partner is het goed om te weten wat je zoekt. Probeer je te richten op de ideale relatie, niet op de ideale partner. Zo voorkom je verkeerde verwachtingen en teleurstellingen door te mooi verwachte eigenschappen.

Koppel vrolijk

Weet jij precies wat je zoekt? Of kun je daar nog wel wat hulp bij gebruiken? Misschien kan PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

Bronnen

  • Felmlee, D. (2004). Too Much of a Good Thing : Fatal Attraction in Adult Intimate Relationships.
  • Felmlee, D. H. (1995). Fatal Attractions: Affection and Disaffection in Intimate Relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 12(2), 295–311. https://doi.org/10.1177/0265407595122009
  • Horan. S. M. (2012). Fatal Attrection: What attracts us to someone may be the same thing that causes us to break up. https://www.psychologytoday.com/us/blog/adventures-in-dating/201211/fatal-attraction
  • Psychologie Magazine (2020). Fatal attractions: waarom je je nu ergert aan dat waarvoor je viel. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/fatale-aantrekkingskracht-uitgelegd/
Scroll naar boven