Natúúrlijk willen ze hun verhaal vertellen. Zodra ik ze tijdens onze Corona-proof online afspraak zie, is duidelijk waarom. De verliefdheid spat van ze af. Zelfs via het computerscherm. Vanzelfsprekend was het niet; zij was eigenlijk al uitgeschreven, hij amper ingeschreven. Maar Ewoud (62) en Marlou (58) werden aan elkaar voorgesteld door een matchmaker van PartnerSelect. Nu zitten ze naast elkaar alsof het nooit anders is geweest.
Bemiddeling na het verlies van haar partner
Toen hij er niet meer was, raakte ik een deel van mezelf kwijt.
Bijna 5 jaar geleden overleed Martijn, de man van Marlou. Ze waren 35 jaar samen geweest en hij was de liefde van haar leven. Ze hebben een heel leven gedeeld; reisden samen met hun 3-jarig zoontje de wereld rond en woonden in een eco-gemeenschap in Nieuw Zeeland. “Toen hij er niet meer was, bleef er een grote leegte over. Ik was een deel van mezelf kwijt.” Pas na 2 jaar lukte het Marlou om weer een beetje te genieten van momenten alleen thuis.
De behoefte aan gezelschap, knuffelen en genegenheid groeide. Op internet begon ze voorzichtig te zoeken naar sites voor weduwen. PartnerSelect kwam naar boven en bleef in haar hoofd zitten. Van vriendinnen hoorde ze ervaringen met andere sites. “Maar het beeld van allerlei profielen die voorbij komen, vond ik niks,” zegt Marlou. “Dat je zelf een schifting moet maken. Of dat iemand dan toch ineens getrouwd blijkt te zijn.” Bij relatiebemiddeling voelde ze zich beter. Ze schreef zich in.
De keuze voor bemiddeling na datingsites
Ik dacht, nu ga ik het goed aanpakken
Ewoud kwam 2 jaar geleden een keer terecht op de site van PartnerSelect. Maar het raakte in de vergetelheid. Hij probeerde wat datingsites. Na een aantal vervelende ervaringen stopte hij hiermee. Een jaar geleden had hij sterk het gevoel dat hij iets moest gaan doen. “Ik dacht, nu ga ik het goed aanpakken,” legt Ewoud uit. “Bij bemiddeling kijkt en denkt er iemand met je mee. Het is serieus.” Door zijn ervaringen met datingsites, twijfelde hij niet over de inschrijving bij een bemiddelingsbureau.
Een fijn persoonlijk intakegesprek
Marlou weet nog goed dat ze het lastig vond om zoiets belangrijks en persoonlijks als de liefde uit handen te geven. ‘Kan iemand dat wel voor mij beoordelen?’ Maar het persoonlijk intakegesprek nam alle twijfels weg. “We hadden een goede klik. Ik had het gevoel dat ze goed kon inschatten wie ik was en wie er bij mij zou passen.” Ook Ewoud vertelt dat hij zijn intakegesprek, maanden later, ontzettend fijn vond. “Het voelde meteen goed. Ik had het idee dat het in de lucht zat om te slagen.” Wat ze toen nog niet wisten, was dat ze dezelfde persoon hadden gesproken.
Zij had twijfels over de voorstellen
Het eerste voorstel dat Marlou kreeg, was geen match. Doordat ze ervan uitging dat degene met wie ze het intakegesprek had, ook haar persoonlijk bemiddelaar zou zijn, werd het vertrouwen minder. “Misschien had ik het er niet uitgehaald of niet goed begrepen, maar ik vond het wel vreemd.” Gelukkig kon ze dit uitgebreid bespreken met haar matchmaker. Hij legde nog eens uit dat medewerkers die de intakes doen een uitgebreid persoonlijk rapport opstellen, zodat de matchmaker een goed en compleet beeld van iemand heeft.
Ook kunnen zij adviseren of bijsturen.
Marlou besprak waarom ze het eerste voorstel niet bij haar vond passen. Jammer genoeg bleek ook het tweede voorstel niet de juiste voor haar. “Blijkbaar zit er geen geschikte man voor mij tussen,” dacht ze. Het derde voorstel paste veel beter. Ze belden elkaar en hadden een klik. Maar door een te grote afstand werd ook dat niks.
“Ik was teleurgesteld,” zucht Marlou. “Maar ik dacht, dan ga ik hem wel ergens anders tegenkomen.” Op 1 september schreef ze zich uit. Op 3 september kwam er toch nog één voorstel…
Hij had binnen no-time het goede voorstel
Ewoud had in augustus zijn intakegesprek gehad. Begin september kwam daar al zijn eerste voorstel. “Een mooi profiel,” glimlacht hij. “Een leuk verhaal en een interessante beschrijving.” Ewoud was toen zelfs al een beetje onder de indruk. “Ik dacht, je moet wel van goede huize komen om voor haar de juiste partner te zijn,” zegt hij lachend. Hij zag meteen veel raakvlakken. ‘Ik ben heel nieuwsgierig naar deze nieuwsgierige vrouw,’ antwoordde hij op het voorstel.
Marlou kreeg één laatste voorstel
Marlou was verbaasd nog een voorstel te krijgen. “Ik dacht, wat doen ze nou? Proberen ze me nog over te halen?” Maar het was degene met wie ze allebei het intakegesprek hadden gehad, die een sterk gevoel had dat juist deze twee elkaar moesten ontmoeten.
Marlou zag meteen waarom.
“Er stond dat hij graag op blote voeten loopt,” lacht ze. “Ik ook!” Ook dat hij van de natuur hield, graag met een camper door Ierland zou reizen en twee kinderen had, sprak haar enorm aan. Wel vond ze dat hij er een beetje ‘keurig’ uitzag met zijn witte overhemd en strak gekamde haar. Hier moeten ze nu erg om lachen. “Daar had ik juist zo mijn best op gedaan!” roept hij. “Jij dacht toen zeker dat ik ook van die puntschoenen zou hebben hè?” Maar toen ze hem later zag staan, wist ze meteen dat dit beeld helemaal niet klopte.
Vertrouwen in de ontmoeting
Omdat Marlou wist dat ze anders verwachtingen in haar hoofd haalde die misschien niet klopten, wilde ze hem meteen ‘live’ ontmoeten. Ewoud stelde voor om af te spreken bij een specifieke strandtent. Dezelfde strandtent waar zij al jaren komt. Het voelde meteen goed.
Ook Ewoud had vooral zin in de ontmoeting. “Op de een of andere manier klopte het gewoon. Ik had er heel veel vertrouwen in en was eraan toe.” Marlou stoot hem lachend aan. “Hij doet nou wel heel cool, maar zijn dochter vertelde later dat hij heel zenuwachtig was.”
Ewoud geeft toe dat hij natuurlijk ook gespannen was. “Door de slechte ervaringen met daten, ben je bang voor addertjes onder het gras. Dat moet je loslaten,” zegt hij. “Je moet er helemaal voor gaan.”
Een bijzondere chemie
Zodra ze elkaar zagen, was het goed. Het contact verliep heel makkelijk. “Het was duidelijk een liefdevolle vrouw met een open hart. Ze gaf me meteen een heel goed gevoel.” Ook Marlou voelde zich direct helemaal thuis. Ze hebben uren gepraat over hun verleden, werk, de kinderen, Martijn. Het voelde vertrouwd. Ze werd geraakt door de dingen die hij zei. Tijdens de strandwandeling vroeg hij hoe ze het vond. Marlou antwoordde dat ze hem wilde leren kennen, maar wel rustig aan. “Want ik ken mezelf, anders gooi ik mezelf er meteen helemaal in.” Ewoud zei niks, maar zijn gezicht sprak boekdelen. Daar op het strand hebben ze elkaar voor het eerst heel even vastgepakt.
Na afloop belde Marlou ontroerd haar zusje op. “Ik denk dat dit hem is,” zei ze in tranen.
De liefde gevonden
Vier dagen na de eerste ontmoeting (“dat vond ik toen best veel!”), nodigde Ewoud Marlou uit voor een etentje bij hem thuis. Hij had heerlijk gekookt. De avond was romantisch en fijn. De eerste kus kon dan ook niet uitblijven. Allebei waren ze verbaasd over de vlinders die er toen al waren.
De volgende dag kwam hij naar haar. ’s Avonds vertelde ze hem dat ze wel een beetje zenuwachtig was. Of hij haar wel leuk vond. “Ik vind je heel leuk,” antwoordde hij. Ze konden er niet meer omheen: ze gaven zich over aan de liefde.
Vanaf toen waren ze samen. Twee weken later gingen ze een weekend weg. Ze voelden zich gelukkig en dankbaar. Plannen hebben ze genoeg. De camper, Ibiza… “Maar Nederland is ook leuk.” Ze hebben al veel gewandeld. “We zijn gewoon heel veel samen,” vertellen ze. Een bezegeling van hun liefde hebben ze niet nodig. “Ewoud is gewoon mijn man, en ik ben zijn vrouw,” glimlacht Marlou terwijl ze hem aankijkt.
Wij passen als een jas
Ewoud hoeft niet lang na te denken over wat er zo leuk is aan Marlou. “Er is een constante verbinding. We hebben heel veel te bespreken, het is veilig, gemakkelijk. We kunnen elkaar vinden in de spiritualiteit.” Hij pakt haar even vast. “Naast dat ik haar heel aantrekkelijk vind en heel fijn om mee te knuffelen.”
Wij passen als een jas. Op alle vlakken.
“Ik vind hem ontzettend aantrekkelijk,” begint Marlou. “Het is een heel mooie man. Zijn rust, zijn fijne stem, zijn humor.” Ze vertelt dat het haar inspireert hoe hij als kunstenaar op een andere manier naar de werkelijkheid kijkt. “In de natuur hoort en ziet hij andere dingen. Dat is een verrijking van mijn wereld.” Ze kan nog wel even doorgaan. Ook zij begint steeds meer te stralen en richt zich tot Ewoud. “Je bent ook ongelooflijk lief, slim en gevoelig.”
Allebei houden ze van het samen zijn. Van het delen van ervaringen. Ook met familie en vrienden voelt het heel vertrouwd en goed. De kinderen kunnen het goed met elkaar vinden. “Wij passen als een jas. Op alle vlakken.”
Tips voor mensen die zich overwegen in te schrijven
Voor Ewoud is de bemiddeling heel goed bevallen. “Maar bij mij was het dan ook gelijk raak.” Ook Marlou zou zich weer inschrijven en beveelt het haar omgeving aan. Ondanks haar twijfels en teleurstellingen gedurende haar inschrijving. “Je hoopt het op dat moment ook zó.” Daarom geeft ze als tip: heb geduld. En blijf goed aangeven wat je wel en niet wilt.
Ewoud is het ermee eens dat je de bemiddelaar erbij moet blijven betrekken. “Ik was er echt aan toe en had er een goed gevoel over. Dat kan ik niet voor mensen invullen.” De kosten vond hij juist een pre. “Dan weet je dat er alleen mensen staan ingeschreven die echt gemotiveerd zijn.”
“Je hebt soms een jaar nodig; geef jezelf die tijd. Dat is heel lastig, want je wilt zo graag. Daarnaast moet je het uit handen geven, maar zien wat ervan komt,” zegt Marlou tot slot. “Geduld en vertrouwen loont. Dat kan ik nu zeggen.”
Door: Annabel Molleman